İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, Ümraniye'de düzenlenen partisinin mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamalarıyla resen soruşturma başlattığını bildirdi. Soruşturma, mitingin sona ermesinden kısa süre sonra duyurulurken, Özel'in konuşmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik iddiaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan sözleri gerekçe gösterildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:
“Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, bugün ilimizin Ümraniye ilçesinde düzenlenen partisinin mitinginde yapmış olduğu konuşmanın bir bölümünde, 'İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütüne' yönelik soruşturmaları yürüten yargı mensuplarımızı hedef alarak Sayın Cumhurbaşkanımıza hitapla 'Bundan sonra, etrafındakine, talimat verdiğine, bizimle uğraşan itine, köpeğine sahip çık' şeklinde sarf ettiği sözler nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır.”

Özgür Özel’den İlk Açıklama
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında başlatılan soruşturmaya sosyal medya hesabından yanıt verdi.
Özel konuya ilişkin paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Akın Gürlek, kanuna aykırı olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atandıktan sonra Kasım 2024’ten, Ağustos 2025’e kadar yurt dışındaki kamu şirketinde yönetim kurulu üyeliği yapıp, 9 ay boyunca maaş almıştır. Bu skandala karşı hukuk devletinde yapılması gereken, derhal soruşturma açmak bu suçu işleyen kişiyi görevden almaktır. Ama hala; ailelerle, babalarla, evlatlarla uğraşan Çağlayan’daki çete hesap vermek yerine bize soruşturma açıyor. Elinizden geleni ardınıza koymayın! Sayın Erdoğan size sesleniyorum: Millet sizden, devlete ve millete düşmanlık eden Çağlayan’daki bu çeteye karşı gerekeni yapmanızı bekliyor. Bu çete size dosya sağlam dedi ama yapamadılar, beceremediler.
Milletin %70’i Ekrem Başkana atılan iftiralara inanmıyor. Bu ülke kavgadan kutuplaşmadan bıktı. Millet barış istiyor, huzur istiyor. Çok daha geç olmadan bu yoldan dönün. Bu ülkeye uzun yıllar hizmet etmiş biri olarak tarihte yer almak varken, bu şekilde tarihe geçmeyin. Hayvanlara hakaret olmasın diye bir daha söylemiyorum: Çerinize çöpünüze sahip çıkın. Bunlardan size de ülkeye de fayda gelmez!”
Bakan Tunç’tan Özel’e Tepki
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Özgür Özel'e tepki gösterdi.
Tunç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hadsiz sözleri ve yargı mensuplarını hedef alan söylemleriyle ilgili olarak Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarınca, Türk Ceza Kanunu’nun “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır. CHP Genel Başkanının seviyesiz, çirkin ve saldırgan tutumu, siyasi ahlaktan yoksun olduğu gibi devlet geleneğimize ve milletimizin ortak değerlerine de yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Siyaset, millete hizmet yoludur. Saldırıyla, kötülükle, nefret diliyle devletin kurumlarını yıpratmaya çalışmak değildir. Milli iradeye ve yargı bağımsızlığına yönelik her türlü saldırının karşısında duracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Devletimizin en üst makamına ve yargı mensuplarına yönelik bu nefret dili hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiç kimse, konumu ne olursa olsun, ayrıcalıklı değildir, hukukun üstünde değildir. Bu nefret söylemleri, hukuk önünde mutlaka hak ettiği karşılığı bulacaktır.”

Özgür Özel'in Konuşması
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Ümraniye'deki Millet İradesi'ne sahip çıkıyor mitingindeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İBB soruşturmaları üzerinden tepki göstererek, şöyle demişti:
“Senin gözüne bakıyorum Erdoğan! Sen belediye başkanlığı yaptın, yargılandın. Bir gün senin kapına gelen, eşinin yanından alan oldu mu? 30 bin ziyaretçi geldi diye övündün. Dünün mazlumuydun, bugünün zalimisin. Gözünün içine baka baka söylüyorum!
Bizimle uğraşan itine, köpeğine sahip çık! Bundan sonra da hak etmediğimi duyarsam, hak ettiğini duyarsın. Çok daha beterlerini duyacaksın. Çıkmış bugün hararet, şanzıman, dingil, mingil diyor. Bu meydandaki insanlar hak, hukuk, adalet diyorum!”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, mitingden bir süre sonra Özel hakkında bu konuşması nedeniyle “Cumhurbaşkanı'na hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından re'sen soruşturma başlattı.