Gümüş ve altın derken, o değerli metal devreye girdi! 17 milyon adet elektrikli araç duyurusundan sonra Türkiye değerli metal ithalatında rekor kırdı!

En değerli metallerden birisi olan altın ve sonrasında da zaman ile değerinin daha iyi anlaşılacağı savunulan gümüş, farklı bir değerli metalin gölgesinde kaldı. Türkiye, elektrikli otomobil üretimi alanında da oldukça büyük bir öneme sahip olan platin metali konusunda ithalat rekoru kırdı. İşte elektrikli otomobil gelişmelerine ve platin ithalatına ilişkin önemli ayrıntılar…

Gümüş ve altın derken, o değerli metal devreye girdi! 17 milyon adet elektrikli araç duyurusundan sonra Türkiye değerli metal ithalatında rekor kırdı!

Ekonomi piyasalarının eylül ayından bu yana yukarı yönlü hareketler sergiliyor olması, gündelik hayatın pek çok alanında yüksek oranlı zamların gözlenmesine sebep oldu. Vatandaşları geçim derdine düşüren olumsuz ekonomik gelişmelerden nasibini alan sektörlerden birisi de otomotiv sektörü oldu.

Son dönemlerde altının ve döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte yüksek oranlı zamlar alan araç fiyatları, ocak ayında etkisini arttıran çip krizi ve şubat ayının sonunda resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı sebebi ile daha da fazla tırmanmaya başladı.

Sıfır kilometre araçların üretiminde yaşanan çip krizi, üretici firmaların dönem dönem üretime ara vermelerine sebep oldu. Ek olarak içten yanmalı motorlara sahip olan araç modellerinin çevreye verdikleri zararların da yeni dönemde daha fazla dikkate alınmaya başlanması, yeşil dönüşüme yapılan yatırımları arttırdı.

Otomotiv sektöründe yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında elektrikli otomobil üretimine yönelen üretici firmalar, artan akaryakıt fiyatlarından bunalan tüketiciler tarafından yakın takibe alındı. Yakın zamanda seri üretime geçecek olan yerli ve doğuştan elektrikli otomobil Togg ile Türkiye elektrikli otomobil piyasasının daha da canlanacağı düşünülürken, bu alanda yeni bir gelişme yaşandı. Elektrikli otomobil sayısına ilişkin yapılan önemli hesaplamalar sonucunda ithal edilen değerli metal oranında değişiklik oldu ve Türkiye değerli metallerden birinin ithalatında resmen rekor kırdı.

17 MİLYON ADET ELEKTRİKLİ OTOMOBİL BEKLENTİSİ!

Gümüş ve altın derken, o değerli metal devreye girdi! 17 milyon adet elektrikli araç duyurusundan sonra Türkiye değerli metal ithalatında rekor kırdı! - Resim : 1

Pazar payını giderek arttıran elektrikli otomobiller hem bilindik üretici firmaların hem de yeni gelişen firmaların odağında yer aldı. Söylentilere göre Türkiye’de bulunan elektrikli otomobil sayısının 17 milyon adete ulaşması bekleniyor.

HAREKETE GEÇİLDİ!

17 milyon elektrikli otomobil beklentisinden sonra değerli metaller ayağında hareketlilik yaşandı. Türkiye, yalnızca temmuz ayında 33,98 kg platin ithalatı yaptı.

TÜM YILIN YARISI TEK AYDA YAPILDI!

Platin ithalatı gündeme bomba gibi düştü. 2021 yılının tamamında yapılan platin ithalatı, 71,68 kg olarak açıklandı.

Etiketler: platin, elektrikli araba