Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği TBMM'de düşürüldü

14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar TBMM'de okundu. Bu gelişmeyle birlikte Can Atalay'ın milletvekilliği resmen düşmüş oldu.

Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği TBMM'de düşürüldü

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında bugün toplandı. 

 Genel Kurul'da, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki kez hak ihlali verdiği ancak tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesi kararı okundu.

Can Atalay'ın milletvekilliği düştü

Can Atalay hakkındaki kararı TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın milletvekilliği resmen düşmüş oldu.

TİP'in milletvekili sayısı da 3'e düştü.

Bekir Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatıldı

Kararın okunduğu sırada Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatıldı. Vekillerin yoğun protestoları eşliğinde kararı okutan Bozdağ’ın hızlı bir şekilde Meclis salonunu terk etmeye çalıştığı görüldü. TBMM TV, protestoların büyümesi üzerine yayını kesti.

Kararın okunmasının ardından muhalefetteki bazı milletvekilleri ellerindeki dövizlerle kürsüye doğru yürüdü.

Karar öncesi aleyhte ve lehte konuşmalar

TBMM Genel Kurulu'nda Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin okunan karar için aleyhte ve lehte konuşmalar yapıldı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Anayasanın 153. maddesine göre yürütülmekte olan bir dava hakkında burada görüşme mi yapacağız? 154. maddesine göre adli merciler huzurunda görülen dava, kesin hüküm noktasında Yargıtay'ın bağlayıcı hükümleri vardır. Biz anayasanın içeriğine göre, kesin hükmü verilen kararı okuyoruz. Biz yargılamada bulunmuyoruz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Burada bir milletvekilinin seçildiği ve görev yapması gereken Meclis'te olmamasını konuşmuyoruz. Yüksek yargı arasında çıkan tartışmayı konuşuyoruz. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş bu kararı enden okumadı. TBMM'nin onurunu korumak için..." diye konuştu.

TİP Genel Başkanı Baş: Anayasa ayaklar altına alınıyor

Genel Kurul'da söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş şu ifadeleri kullandı:

"Usulsüz bir işlem yapılıyor. Anayasa ayaklar altına alınıyor. Şu anda itiraz ettiğimiz şu; 'Anayasayı tanımıyoruz' diyen Yargıtay'ın kararının Meclis'te okutulması. Bu kadar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin de vekilliğiniz sorgulanır. Şimdi karar okunacak, milletvekilliği düşürülecek. Demek ki milletvekiliymiş değil mi? Eğer milletvekili ise neden 9 aydır içeride? Kararı Bekir Bozdağ okuyor. O hak ediyor çünkü okumayı! Türkiye'de adaleti katleden Bekir Bozdağ yaptırsın bunu önce! Elinizden geleni ardınıza koymayın."

Can Atalay mevzusu ne?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay'ın tutukluluğu hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de, "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" diyerek ikinci kez bu karara uyulmamasını kararlaştırmış, vekilliğinin düşürülmesi için de TBMM'ye yeniden yazı göndermişti.

Etiketler: Can Atalay, TBMM, TİP, Hatay