FAST Sistemi Nedir? FAST ile En Fazla Kaç TL Transfer Edilebilir?

Bankalar tarafından geliştirildiği düşünülse de aslında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından hizmete sunulan FAST sisteminde, limitler güncellendi. Peki, FAST sistemi nedir? FAST sistemi kimler tarafından kullanılabilir? İşte Merkez Bankası tarafından geliştirilmiş olan FAST sistemine ilişkin ayrıntılar…

FAST Sistemi Nedir? FAST ile En Fazla Kaç TL Transfer Edilebilir?

Milyonlarca tüketici tarafından kullanılan FAST sistemi kapsamında limitlerin güncellendiği duyuruldu. Peki FAST sistemi nedir? FAST sistemi herkes tarafından kullanılabilir mi?

FAST Sistemi Nedir?

“Fonların Anlık ve Sürekli Transfer Edilmesi” açılımına sahip olan FAST sistemi, 2021 yılından bu yana kullanılan bir hizmet bütününü ifade etmektedir. Tüketiciler tarafından sıklık ile bankalar tarafından geliştirildiği düşünülen FAST sistemi, aslında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 8 Ocak 2021 tarihinde kullanıma sunduğu bir sistemdir.

Bankalar arası para transferi yapmak için günün herhangi bir saatini tercih etmek, yalnızca aynı bankalar için geçerli olan bir sistemdi. Yani aynı bankalar ile çalışan kişiler 7 gün 24 saat birbirlerine para gönderebiliyorlarken, farklı bankalar ile çalışan kişilerin birbirlerine para transferi yapabilmeleri için bankaların mesai saatlerini takip etmeleri gerekiyordu. Bu zorunlu durum, birçok mağduriyetin ortaya çıkmasına, bankalar arası işlemlerin aksamasına ve daha pek çok problemin yaşanmasına sebep oluyordu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para transferleri için bulunan mesai saati zorunluğunun birçok mağduriyete sebep olduğunu fark ederek yeni bir sistem geliştirdi ve söz konusu sistemin ismini FAST olarak duyurdu. Böylelikle farklı bankalar arasında işlem yapmak isteyen tüketicilere, 7 gün 24 saat özgürlüğü sunulmuş oldu.

FAST Sistemi Kimler Tarafından Kullanılabilir?

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 8 Ocak 2021 tarihinde hizmete sunulan FAST sistemi, bankalarda hesapları bulunan ve bankaların mobil bankacılık hizmetlerinden yararlanan tüm tüketiciler tarafından kullanılabilmektedir.

FAST Sistemi ile Bir Defada En Fazla Kaç TL Transfer Edilebilir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, FAST sistemi için ilk olarak 50 TL’lik bir limit belirlemişti. Sonrasında sistemin ilgi görmesi birlikte 2 bin TL’ye yükseltilen FAST limiti, 2022 yılında tekrar güncellendi. Merkez Bankası tarafından yapılan son açıklamalara göre FAST sistemi kullanılarak yapılabilecek azami para transferi, 5 bin TL olarak belirlendi.

Etiketler: fast, bankacılık