EYT’liler için yeni açıklama geldi! Bakan Bilgin, ilk kez EYT kapsamının sayısını açıkladı! Tam 1,5 milyon kişi yararlanacak! İşte EYT şartları

Vatandaşların merakla beklediği EYT düzenlemesine ilişkin sıcak bir gelişme yaşandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Bilgin, EYT kapsamına alınacak olan vatandaşların sayısını ilk kez açıkladı.

EYT’liler için yeni açıklama geldi! Bakan Bilgin, ilk kez EYT kapsamının sayısını açıkladı! Tam 1,5 milyon kişi yararlanacak! İşte EYT şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu ya da kısa adıyla SGK kapsamında düzenlenen yasalardan etkilenerek, yaş şartına takılan kişilerin emeklilik hakkını elde edememesini ifade eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Türkiye’nin en büyük sorunlarından birini oluşturmaya başladı. Sayıları her geçen gün artan EYT’liler ile ilgili olarak düzenleme sinyali veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışmalarının sonuna geldi. Çalışmanın taslağının sunulmasından önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, önemli ifadeler kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması beklenen EYT düzenlemesi, yüzünü göstermeye başladı. Daha önce düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in aralık ayına işaret ettiği EYT’de ilk kez sayı ortaya çıktı. EYT’nin kapsamına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, endişeleri giderecek ifadeler ile konuştu.

EYT’DE KAPSAM 1,5 MİLYON KİŞİ

EYT’liler için yeni açıklama geldi! Bakan Bilgin, ilk kez EYT kapsamının sayısını açıkladı! Tam 1,5 milyon kişi yararlanacak! İşte EYT şartları - Resim : 1

Geçtiğimiz gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çarpıcı açıklamalar gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, özellikle EYT kapsamında prim ya da çalışma yılı şartlarında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğinin altını çizdi. Ardından ilk kez EYT’de rakam veren Bakan Bilgin, “Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var” dedi. Bu ifadelerinin ardından daha detaylı bilgi veren Bakan Bilgin, endişeleri de giderdi.

EYT şartını taşıyan kişilerinin yüzde 87’sinin özel sektörde çalıştığını ya da geçmişte özel sektör çalışanı olduğu bilgisini veren Bakan Bilgin, açıklamaları kapsamında bir süredir tartışılan kıdem tazminatı ödemelerine de değindi. Herhangi bir endişenin gereksiz olduğunu belirten Bakan Bilgin, “Resesyona giden dünyada biz bunu nasıl yapacağız diyorlar. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak” diye konuştu.

EYT’DE 15 OCAK ÖNE ÇIKTI

Bir süredir TBMM’ye geleceği tarihe ilişkin vatandaşları meraklandıran EYT düzenlemesinde tarih konusu da netlik kazanmaya başladı. Daha önce konuya ilişkin açıklamalar gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi için aralığa işaret etmişti. Bu kez EYT’nin yürürlüğe gireceği tarih konuşulmaya başlandı.

8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak iş hayatına adım atmış, yıl ve prim şartını yeri getirmesine karşı yaş şartını taşımayan kişilerin yararlanacağı EYT düzenlemesine ilişkin yürürlüğe girme tarihi olarak, 15 Ocak 2023 konuşulmaya başlandı. Bu kulis bilgiye göre, EYT kapsamında emekli olacak olanlar, şubat ayında ilk emekli maaşını alacak.

Etiketler: EYT, vedat bilgin