EYT’de dilekçe verirken o tarihe dikkat edin! Kıdem tazminatını yüksek alabilmek için şartlar değişti! 2023 Ocak öncesi mi sonrası mı?

EYT tasarısı ile ilgili yapılan tüm gelişmelerin hukuksal olarak açıklanacağı tarih Aralık ayına işaret ediyor. Yasa tasarısı ile ilgili tüm detaylar bir ay sonra netleşecekken çoğu kişi emeklilik dilekçesinin ne zaman vermesi gerektiğine yönelik detayları da merak etmeye başladı. Yüksek rakamlarla emekli olmak isteyenlerin dilekçeyi ne zaman verebilecekleri kıdem tazminatına dair ayrıntılar detayları ile haberimizde…

EYT’de dilekçe verirken o tarihe dikkat edin! Kıdem tazminatını yüksek alabilmek için şartlar değişti! 2023 Ocak öncesi mi sonrası mı?

EYT yasa tasarısı kapsamında tüm şartları karşılayan kişilerin en çok merak ettiği konu ise emekli maaşını yüksek tutardan almaya çalışmak. Sadece 1 aylık fark ile oluşabilecek maaş farkını ortadan kaldırabilmek için detaylar gün yüzüne çıkarıldı. Kıdem tazminatından kaynaklı olarak yeni yılda yaşanacak olan artış göz önünde bulundurulup emeklilik dilekçesinin buna göre verilmesi gerekiyor.

Yeni yılda asgari ücrette yaşanan artışın kıdem tazminatında %50'ye yakın yeni bir zammın oluşmasını mümkün hale getiriyor. Yeni yıldan önce emeklilik dilekçesini verecekler ile yeni yıldan sonra yapılacak zamlar sonrasında emeklilik dilekçesini verecekler arasında fark oluşabilecek.

 DİLEKÇE NE ZAMAN VERİLMELİDİ?

Konu üzerine sigorta uzmanları emekli olmaya hak kazanan kamu ya da özel sektör çalışanlarından 31 Aralık tarihinden önce dilekçe vermelerine uygun olduğu ifade ediliyor. Ancak kıdem tazminatı alacaklar için bu durum değişebiliyor. Son günlerde merakla beklenen haberler arasında yer alan EYT yasa tasarısı ile beraber 3600 ek gösterge çalışmaları gündemden düşmüyor. Konu üzerine Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay: “Yeni yıl ile beraber yapılacak EYT çalışmaları ve 3600 ek gösterge için %60'a yakın bir artışın olabileceğini ifade ediyor” açıklamasında bulundu.

 2023 KIDEM TAZMİNATI % 50 ARTIYOR!

Pek çok kişinin gözü kulağı EYT tasarısının son şeklinde birçoğu da kıdem tazminatı için yapılacak düzenlemeyi merak ediyor. Şirketler şimdiden bu tazminat tutarı için planlamalar yapmaya başladı. Yeni yılda asgari ücrette yaşanacak işletmelerin buna göre kıdem tazminatı maliyeti ise %50 oranında artış yaşayacak. Bu yönden düşünüldüğünde en düşük 6.471 TL en fazla ise 140.000 TL'yi çıkabilecek bir kıdem tazminatı oluşuyor. 2023 yılında yapılacak yeni asgari ücret zammı sonrası bu %50 oranında artacak sonuç itibariyle en yüksek kıdem tazminatı 210.000'ye ulaşacak.

 2023 TAVAN KIDEM TUTARI NE KADAR OLDU?

EYT’de dilekçe verirken o tarihe dikkat edin! Kıdem tazminatını yüksek alabilmek için şartlar değişti! 2023 Ocak öncesi mi sonrası mı? - Resim : 1

Kıdem tazminatı alacak olan kişilerin yüksek oranda maaş hesabı alabilmeleri için Ocak ayında dilekçe vermeleri daha uygun görülüyor. Kıdem tazminatında tavan uygulamasının göz önünde bulundurularak dilekçe verilecek tarihe de dikkat edilmesi öneriliyor. Bu yıl belirlenmiş olan kıdem tazminatı tavan tutarı 15.371 TL oldu. Çalışılan yıl kadar bu ücret alınabilecek.

 DİLEKÇEDE O YAZI OLMADAN KIDEM ALINAMAYACAK?

EYT kapsamında emeklilik dilekçesini sunacak olan bir kişi Ocak ayı itibariyle dilekçesini verdiği anda tavan tutarda yaşanacak artış ile beraber kıdem tazminatına daha yüksek alabilecek. Henüz emekli olmak istemeyenler fakat kıdem tazminatı alacak olan kişilerin de dikkat etmesi gereken detaylar bulunuyor. Emekli olmak isteyen bir kişinin istifa vermesi gerekiyor. Emeklilik nedeniyle verilen istifa sonucu kıdem tazminatı alınabiliyor. İstifa dilekçesinde SGK kurumundan alınacağına yönelik “emekli olur” yazısının bulunması gerekiyor. SGK bu yazıyı dilekçede sunmalıdır. Bu yazı olmadan işverene iletildiğinde kıdem tazminatı alınamayabiliyor. Kıdem hakkının korunabilmesi için bu detaya dikkat edilmesi gerekiyor.