EYT Nedir? EYT Yasası Kimleri Kapsayacak? EYT Düzenlemesi Neye Göre Yapılacak?

Ülke sınırları içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren EYT düzenleme çalışmaları nihayet başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından verilen müjde sonrasında EYT formüllerinin belli olup olmadığı, EYT yasasının kimleri kapsayacağı araştırılmaya başlandı. İşte EYT’ye ilişkin ayrıntılar...

EYT Nedir? EYT Yasası Kimleri Kapsayacak? EYT Düzenlemesi Neye Göre Yapılacak?

Hayatının herhangi bir döneminde sigortalı olarak çalışmış olan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde emekli olmaya hak kazanabilmektelerdir. Her bireye göre değişen tutarlarda hesaplanan emekli maaşları, yaş, prim ödemesi ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanması durumunda hesaplara aktarılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 1999 yılından bu yana yürürlükte olan emeklilik şartları, 8 Eylül 1999’dan önce farklı bir çerçevede vatandaşlara sunulmaktaydı. Bu kapsamda 1999 yılında değişen sigorta kanunu ile birlikte dönemden önce ve dönemden sonrası için talep edilen şartların şekillenmesi, birçok vatandaşın emekli olamamasına ve “EYT’li” olarak anılmasına sebep oldu.

Prim ödemesi ve sigortalılık süresi şartlarını sağlıyor olmalarına rağmen emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlar, yıllardır hükümet yetkililerine seslenerek mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması amacı ile yeni bir yasa düzenlemesinin yapılmasını talep etti. Bu yıla kadar çağrılarına olumlu yanıt alamayan vatandaşlara, sene başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den müjdeli haber geldi. Bakan Bilgin’in EYT açıklamalarından sonra sıranın onlara gelmesini bekleyen EYT’liler, düzenleme çalışmalarının ne aşamada olduğunu, yeni düzenlemelerin kimleri kapsayacağını merak etmeye devam ediyorlar.

EYT Düzenleme Çalışmaları Başladı!

Sene başında kameraların karşısına geçerek bakanlığın çalışmalarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yıl içinde önce 3600 ek gösterge konusunun sonuca kavuşturulacağını sonrasında ise sıranın EYT’ye geleceğini müjdelemişti. Bakan Bilgin’in açıklamalarından sonra EYT çalışmalarının başlamasını bekleyen vatandaşlar, konuya ilişkin sabırsızlanmaya başladı.

Haziran ayı itibari ile sonlanan 3600 ek gösterge çalışmalarından sonra geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’den yeni bir açıklama geldi. Bilgin, EYT çalışmalarının başladığını bildirdi.

En Geç 2023’te Yürürlüğe Girecek!

EYT Nedir? EYT Yasası Kimleri Kapsayacak? EYT Düzenlemesi Neye Göre Yapılacak? - Resim : 1

EYT çalışmalarına ilişkin yeni açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, sene sonunu işaret etti. Bakan Bilgin, yeni düzenlemelerin en geç 2023 yılının ocak ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.

EYT Formülleri Belli Oldu Mu?

Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanları kapsayacak olan EYT düzenleme çalışmalarının neye göre yapılacağı henüz net olarak bilinmiyor. Ancak gelen bilgilere göre maaş kesintisi ile emeklilik tarihini öne çekme ve yaş faktörüne bakılmaksızın prim ödemesi ile sigortalılık süresini tamamlama gibi formüllerin üzerinde durulduğu biliniyor.

Etiketler: eyt, vedat bilgin