EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı! EYT’lilerin ne kadar emekli maaşı alacağı belli oldu! Hesaplamak yetiyor, fark olmayacak

EYT düzenlemesinin gündeme alınmasına sayılı günler kala Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, merak edilenleri yanıtladı. Erdursun, EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacakların ne kadar maaş alacaklarını da hesapladı.

EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı! EYT’lilerin ne kadar emekli maaşı alacağı belli oldu! Hesaplamak yetiyor, fark olmayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) aralık ayı içerisinde onaylaması beklenilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da kamuoyunda bilinen adıyla EYT düzenlemesi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlileri de emekli dilekçesinin verilme tarihi ile emekli maaşlarında herhangi bir fark olup olmayacağı oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tüm bu sorulara yanıt verdi.

EYT düzenlemesine ilişkin pek çok soruyu yanıtlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, katıldığı TGRT Haber’de EYT’ye ilişkin, “Emekli olacaklar işverene emeklilik için müracaatta bulunacaklar. İşverenlerde emeklilik nedeniyle çalışanların çıkışını yapacaklar. İşveren daha sonra isterse kişinin işe girişini sosyal güvenlik destek pirimi ile yapabilecek ve aynı zamanda çalışana kıdem tazminatı da ödenecek” dedi. Erdursun, açıklamalarının devamında EYT’lilerin merak ettiği sorulara yanıt verdi.

BAŞVURUYU 2023’TE YAPMAK DAHA AVANTAJLI

EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı! EYT’lilerin ne kadar emekli maaşı alacağı belli oldu! Hesaplamak yetiyor, fark olmayacak - Resim : 1

Emeklilik için dilekçenin verileceğe tarihe ilişkin soruları yanıtlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, başvuru şeklinden yerine kadar tüm sorulara dair; “Çalışan emeklilik için e-Devlet’ten başvurabilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna da gidebilir. Yazılı, taahhütlü olarak posta yoluyla da başvurabilir. Yasa yürürlüğe girdikten sonra başvurular yapılacak. Bu tarih muhtemelen 2023 ocak ayı olacak. 2022’de başvuranlar 2023’te başvuranlara göre daha az maaş ve daha az kıdem alır. 2023’te müracaatta bulunmak daha avantajlı olacak. Zaten yasa Ocak 2023'te çıkacak” şeklinde bir yanıt verdi. Öte yandan Erdursun, EYT’lilerin sayısını da net bir biçimde açıkladı.

EYT’den yararlanacak olan kişilerin sayısını açıklayan Erdursun, “4 buçuk milyonu EYT’li var, 1,5 kişi hemen emekli olabilecek durumda. Geride 3 milyon kişi daha var. Bu kişilerinin emekli olamama nedeni SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığının farklı prim gün şartının olmasıdır. SSK’da kadın ve erkek 5000 gün; Bağ-Kur’da kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 gün; Emekli Sandığında kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 gün istenir. Ayrıca 18 yaş baz alınarak kadınların 20, erkeklerin 25 yıllık sigortalılık süresi aranır” diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞINDA BİR AYRIM YOK

Emekli olmak için gün sayan EYT’lilerin bir diğer merak ettiği konu da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmaları halinde maaş hesaplamasının nasıl yapılacağı oldu. Uzmanlara göre, EYT düzenlemesi kapsamında olsun ya da olmasın SGK, her zamanki formülünü kullanarak bir maaş bağlayacak. Bu maaşı ise, hesaplamak mümkün.

Diler SSK (4A), diler Bağ-Kur (4B), dilerse Emekli Sandığı (4C) kapsamında olsun bir EYT’li, SGK’nın sitesinde yer alan maaş hesaplama robotundan prim ve hizmet yılı gibi bilgileri girerek, maaş hesabı yapabiliyor. Ancak, unutmamak gerekiyor ki, bu robot yaklaşık bir miktarı ortaya çıkarıyor.