EYT düzenlemesinde sıcak gelişme var! Borçlanma ile primler doldurulabilecek! 2023 yılına günler kala güncel doğum ve askerlik borçlanması hesabı netleşti!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında olan ve eksik olan primlerini tamamlamak için harekete geçen vatandaşların imdadına yetişen doğum ve askerlik borçlanmalarına ilişkin 2023 yılı tutarları ortaya çıktı.

EYT düzenlemesinde sıcak gelişme var! Borçlanma ile primler doldurulabilecek! 2023 yılına günler kala güncel doğum ve askerlik borçlanması hesabı netleşti!

Son zamanların en çok konuşulan düzenlemelerinden biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da bilinen adıyla EYT düzenlemesi için geri sayım başlamışken; 1999 yılından önce sigortası bulunup, prim eksiği olan vatandaşlar da harekete geçti. Borçlanma esasına dayanarak, primlerini doldurmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kapısını çalan vatandaşlara uzmanından borçlanma hesabı geldi.

Asgari ücrete göre belirlenen, daha detaylı bir ifadeyle; asgari ücretinin yüzde 32’si oranında aylık ödeme ortaya çıkaran doğum ve askerlik borçlanmaları gibi borçlanmalarının 2023 yılında ne kadar bir ödeme ortaya çıkaracağı merak ile takip edilirken; Habertürk canlı yayına katılan uzman Ahmet Kıvanç, dün akşam katıldığı canlı yayında konuya dair detaylı bir açıklama gerçekleştirdi.

AHMET KIVANÇ: “İHTİYAÇ KADAR BORÇLANMAK YETERLİ”

EYT düzenlemesinde sıcak gelişme var! Borçlanma ile primler doldurulabilecek! 2023 yılına günler kala güncel doğum ve askerlik borçlanması hesabı netleşti! - Resim : 1

Doğum ve askerlik borçlanması hakkında vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getiren Ahmet Kıvanç, “SKK’lılar için 5 bin prim günü aranacak. Dolayısıyla 5 bin prim günü olan kişilerin eksiği yok. Beş binin altında ise bu kişilerin prim günlerini tamamlaması gerekiyor” diyerek, kimlerin borçlanmaya gitmesi gerektiğini açıklığa kavuşturdu. Ahmet Kıvanç’ın açıklamalarının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Doğum borçlanması kadınlar için en yaygın borçlanma şekli. Sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için yapılan bir borçlanma. Her bir çocuk için iki yıla kadar yani 720 gün borçlanma yapma imkânı var. Toplamda da 2 bin 160 gün eksik primi tamamlama imkânı var. Bunun hepsini borçlanmak gerekmiyor. Hem doğum borçlanmasında hem de askerlik borçlanmasında sadece ihtiyaç kadar borçlanmak yeterli.”

DOĞUM 50 BİN; ASKERLİK 37 BİN TL

Borçlanmaların maddi yüküne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Ahmet Kıvanç, mevcut asgari ücretten hesap yaptı. Kıvanç’ın yaptığı hesap sonrası doğum borçlanmasının tamamının 50 bin TL; askerlik borçlanmasının tamamının ise 37 bin TL bir yük ortaya çıkardığı öğrenildi. Kıvanç’ın konuya ilişkin matematiğinde şu ifadelere rastlandı:

“Bugünkü asgari ücret üzerinden günlük prim tutarı 69 lira, bir çocuk 720 gün prim borçlanması yapılırsa 50 bin lira borçlanmak gerekiyor. Askerlik borçlanması keza 18 ay askerlik yapmış bir kişi bu sürenin tamamını yani beş yüz kırk günü borçlanmak istediği zaman 37 bin lira prim ödenmesi söz konusu oluyor. Burada beş bin güne göre hesapların yapılması gerekiyor. Bu günleri doldurmuşsa ya da önümüzdeki süreçte doldurma imkânı varsa, hiç uğraşmasınlar boşuna prim ödemelerine gerek yok.”