Evleneceklere çeyiz desteği müjdesi! 2023 geri ödemesiz çeyiz desteği artırıldı: 73 bin TL toplu ödemeden nasıl yararlanılır?

Evlenecek gençlere destek devletten geldi. Devletin sunduğu çeyiz hesabı ile maddi olarak sunulan desteğin tutarı arttırıldı. Çiftlerin her ikisinin ayrı ayrı hesap açabilmesi mümkün hale geldi. Yeni düzenleme sonrası devlet katkısının üst sınırı 36.000 lirayı aştı. İşte detaylar…

Evleneceklere çeyiz desteği müjdesi! 2023 geri ödemesiz çeyiz desteği artırıldı: 73 bin TL toplu ödemeden nasıl yararlanılır?

Devletin desteklediği çeyiz hesabı düzenli ödemelerle büyük kazanç sunuyor. Devletin ek katkı payı ile beraber rakam 5 yılın sonunda toplu olarak hesaba geçiriliyor. Devletin ek katkı payından faydalanabilmek ve toplu ödeme almak isteyenlerin ise belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bankalar aracılığı ile açılan çeyiz hesabı içerisinde 3 ile 5 yıl arasında birikim bulunması gerekiyor. Birikim süreci devam ederken kişinin 27 yaşından önce kanunen ilk evliliğini yapmış olması gerekiyor. Bu şekilde ancak devletin desteğinden yararlanabiliyor. Her yıl Ocak ayı itibariyle birikim sağlanan kazanç üzerine belirli bir miktar oranında değer katılıyor.

 2023 ÇEYİZ DESTEĞİ NE KADAR OLACAK?

Yeni yıla sayılı zamanlar kala bankalarda biriken ve devletin katkı payı da sunduğu çeyiz hesabı üzerinde ek bir iyileştirme yapılacak. Devlet katkısının üst sınırı 16.394 TL. Yeni yılda yapılacak düzenleme sonrasında eğer %122'lik bir fark yansıtılırsa bu rakam 36.548 TL'yi bulacak.

Belirtilmiş rakamlar her iki taraf için yapılacak başvurularda da geçerli oluyor. Çiftler destekten faydalanabilmek için farklı hesaplar oluşturarak toplu şekilde para alabiliyor. Çiftlerin ayrı olarak oluşturduğu hesaplar üzerinden toplu tutar düşünüldüğünde ise bu rakam 73.097 TL'yi bulacak.

 ÇEYİZ HESABI AÇABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Evleneceklere çeyiz desteği müjdesi! 2023 geri ödemesiz çeyiz desteği artırıldı: 73 bin TL toplu ödemeden nasıl yararlanılır? - Resim : 1

Çeyiz hesabı açmak isteyenler ve sunulan faydadan yararlanmak isteyenlerin de belirli şartları karşılaması gerekiyor. 2022 yılı içerisinde azami 42.425 TL yatırılıyor. 2023'te hesap açmak isteyen bir kişinin en fazla 94.578 TL yatırması mümkün oluyor. Öte yandan devletin katkı payında üst sınır Ocak ayında arttırılacak. Düzenli olarak yapılması gereken bir ödeme süresi bulunuyor.

Düzenli olarak ödeme yapanlar devlet katkısından belirli aylar arasında yapılan ödeme süresine göre yararlanabiliyor. Birikim süresine göre katkı oranları:

  • 36 ile 47 ay arasında olan kişiler için bu tutara devlet %20

  • 48 ile 59 ay arasında olan hesaplar için %22

  • 60 ay ve üzeri olan hesaplar için ise %25

 ÇEYİZ HESABINA EK DESTEK ÖDEMESİ NE KADAR OLACAK?

Yeni yıl ile beraber destek tutarında devlet katkısında yaşanacak artış sonrasında en fazla 36.548 TL alınabilecek. Aşağıdaki tablo incelenerek yeni yılda yapılacak birikimler sonucu devletin yatıracağı katkı tutarı takip edilebilir:

  • 36 ile 47 ay arasında olanlara 26.396 TL

  • 48 ile 59 ay arasında olanlara 30.457 TL

  • 60 ay ve üzeri olanlara 36.548 TL

  • 5 yıl birikim yapanlara 146.195 TL

  • 5 yılı aşan birikimler için 36.548 TL

 ÇEYİZ HESABI AÇMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Devletin sunmuş olduğu çeyiz hesabı desteğinden yararlanmak isteyenlerin şu şartları karşılaması gerekiyor:

  • Başvuruda bulunacak olan kişinin hesabı 24 yaşını doldurmadan açması gerekiyor.

  • 18 yaşından küçük olan kişiler için vasisi tarafından açılabilir.

  • Hesap içerisinde bir dönemde en fazla 2 defa çekim işlemi yapılabilecek.

  • Düzenli olarak ödemelerini yapan ve 36 ay boyunca aksatmadan süreci tamamlayanlar

  • 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapanlar

 ÇEYİZ HESABI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Devletin sunmuş olduğu katkı payını almak isteyenler evlendikten sonraki 6 aylık süreç içerisinde başvuru yapmalıdır. Evlilik belgesi ile beraber ilk evliliği olduğunu ispat edecek şekilde ilçe nüfus müdürlüğüne gidilerek belge verilmesi gerekiyor. Ardından çeyiz hesabı bulunılan banka şubesine başvurulması yeterli oluyor.