Ev alacakları da ev satacakları da ilgilendiriyor! Hazırlıklar başladı, tapuya ekspertiz ile gitme zorunluluğunun gelmesi an meselesi

Bir yıl sona erip, yeni bir yıl başlarken; Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı programı da ortaya çıkmaya başladı. Programda ev gibi gayrimenkul alacak ve satacakları ilgilendiren bir çalışmanın yer aldığı fark edildi.

Ev alacakları da ev satacakları da ilgilendiriyor! Hazırlıklar başladı, tapuya ekspertiz ile gitme zorunluluğunun gelmesi an meselesi

Ev, arsa ya da işyeri gibi gayrimenkul alışverişlerinde fiyat noktasında belirgin farklar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle ikinci el satış sitelerinin çoğalmasıyla birlikte pek çok gayrimenkulün değeri, buradaki fiyatlara göre yükselirken; şimdilerde fahiş noktalara ulaşmaya başladı. Bunu düzene sokmak için harekete geçen cumhurbaşkanlığının konuya ilişkin 2023 yılında atacağı adım belli oldu.

Her yıl yapılacak olan çalışmaların belirli bir plan ve programa başlandığı ‘cumhurbaşkanı programı’ 2023 yılı için de netlik kazandı. Yeni yıl öncesinde kamuoyu ile paylaşılan programda yer alan bazı detaylar dikkat çekti. Özellikle gayrimenkul alım ve satımlarında ekspertiz kullanılmasına ilişkin bir düzenlemenin hazırlığı içerisinde olduğu öğrenilen cumhurbaşkanlığının yapacağı düzenlemenin detayları ise bugün ortaya çıktı.

TAPUDA EKSPERTİZİN ZORUNLU OLMASI PLANLANIYOR

Ev alacakları da ev satacakları da ilgilendiriyor! Hazırlıklar başladı, tapuya ekspertiz ile gitme zorunluluğunun gelmesi an meselesi - Resim : 1

Gayrimenkul alım ve satımlarında daha şeffaf bir sürecin ilerlemesi ve vatandaşların fahiş fiyatlarından korunabilmesi için atılması planlanan ekspertiz adımının detayları ortaya çıkmaya başladı. Yeni bir sisteme geçmeyi planlayan cumhurbaşkanlığının gayrimenkullerin fiyatını bağımsız ekspertizlerin belirlemesini zorunlu hale getirmeye hazırlandığı öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, vatandaşların merak ettiği noktaları açıkladı.

Konuya ilişkin açıklamaları CNN Türk’e gerçekleştiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tapuda ekspertiz zorunluluğunun yasalaşıp mevzuat haline gelmesi halinde vatandaşları fiyat anlamında koruyacak yasal düzenlemeye adım atılacağını belirtti. Henüz zorunlu bir uygulama olmadığının altını çizen Kiraz, bu konuda çalışmaların başlangıç seviyesinde olduğunu belirtti.

SPK LİSANSLI DEĞERLEME ŞİRKETLERİNİN İŞİ ÜSTLENMESİ BEKLENİYOR

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgiye göre yeni sistemde SPK lisanslı değerleme şirketlerinin gayrimenkul alım ve satımlarında ekspertiz raporu düzenleyerek, tapuya beyan etmesi bekleniyor. Belirlenen rakam altında fiyat vermek mümkün olmayacakken, üst sınırda ne kadar bir serbestlik olacağı henüz belli değil.

Vatandaşın cebini korumayı amaçlayan yeni düzenleme kapsamında asıl amacın ise vergi kaybını önlemek olduğu düşünülüyor. Tapuda evin değerinden daha düşük yapılan satışlar ile kaçırılan vergilerin önüne geçmeyi hedefleyen cumhurbaşkanlığı, şeffaf bir satış süreci yaşanması için çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Etiketler: Ekspertiz, tapu