Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi geldi! Tarihe dikkat edin! Son ödeme tarihini kaçırırsanız, cezalı ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Türkiye’de bulunan bina ve arsa mülkleri için alınan emlak vergisinin 2022 yılındaki ikinci taksiti için takvim açıklandı. Son ödeme tarihinin belli olduğu emlak vergisini zamanında ödemeyenlere uygulanacak olan yaptırım netleşti.

Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi geldi! Tarihe dikkat edin! Son ödeme tarihini kaçırırsanız, cezalı ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Devlet tarafından alınan vergiler, her sene düzenli bir şekilde ödendiği vatandaşlara yük olmaktan çıkıyor. Ancak, vergilerin düzenli bir şekilde ödenmemesi durumunda vergi borcuna gelen zamlar bir süre sonra vatandaşları maddi açıdan yormaya başlıyor. Bu nedenle, vergilerini düzenli ödeyen vatandaşları ilgilendiren emlak vergisi son ödeme tarihi 2022 yılı için de belli olmuş bulunuyor.

Gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gereken vergi türlerinden biri olan emlak vergisi, yılda iki kez alındığı için toplam meblağın ikiye bölünmesiyle taksit taksit yatırılıyor. Bu bağlamda devlet, emlak vergisi taksitinin ilkini bahar aylarında alırken; ikincisini ise genellikle sonbahar aylarında alıyor. Öte yandan 2022 yılı için de emlak vergisinin alınacağı tarihe ilişkin takvim netleşmiş bulunuyor.

EMLAK VERGİSİ 2. TAKSİTİ İÇİN SON ÖDEME GÜNÜ BELLİ OLDU

Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi geldi! Tarihe dikkat edin! Son ödeme tarihini kaçırırsanız, cezalı ödemek zorunda kalabilirsiniz! - Resim : 1

Her yıl iki ayrı taksit halinde ödenen ya da gayrimenkul sahibinin talep etmesi üzerine yılda bir kere toplu bir şekilde de ödenebilecek olan emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden bu yana alınan bir vergi kalemi olarak biliniyor. Bu kapsamda mülk üzerinden oransal olarak alınan emlak vergisi tutarı, her yıl yeniden değerleme oranınca zamlanıyor. Öte yandan ilk taksitinin mayıs ayı içerisinde ödendiği emlak vergisinin 2022 yılı için ikinci taksitinin ödeneceği ay ise, kasım ayı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlak vergilerinin 30 Kasım 2022 tarihine kadar ödenebileceğini açıkladı.

Ödenmemesi halinde zamlı bir şekilde ödenecek olan emlak vergisi, her ay gecikme zammı alarak katlanıyor. Bu nedenle yeni bir mülk satın alanlardan; halihazırda mülkü olanlara kadar herkesin ödemesi gereken emlak vergisi beyanı belediyelerden ya da e-Devlet Kapısı içerisinde bulunan ‘Tapu Taşınmaz Beyan’ hizmeti üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan tapu taşınmaz beyan hizmetinin belediye aracılığıyla gerçekleştirilmesi halinde nüfus cüzdanı fotokopisi, bina ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi fotokopisi ve emlak bildirim formu gibi belgeleri teslim etmek gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME YOLLARI ARTTI

Emlak vergisi ödemeleri teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok daha kolay hale gelmiş bulunuyor. Artık, vatandaşlar emlak vergilerini e-Devlet Kapısı ya da belediyelerin web sitesi üzerinden online bir şekilde ödeyebiliyor. Bunun yanı sıra havale ve EFT gibi para transferi yöntemleri ile belediyelere bizzat giderek emlak vergisi ödemek de mümkün hale gelmiş bulunuyor. Öte yandan emlak vergisi ödemelerinde istisnai durumlar bulunuyor.

Emlak vergisi, istisnai durumlar halinde alınmıyor. Bu durumlardan ilki emlak sahibinin hiçbir geliri ve başka hiçbir gayrimenkulü olmaması olarak bilinirken, bir deri ise dul, yetim, emekli, şehit ve gazi yakınları gibi şartları sağlayan kişiler arasında yer almak oluyor.

Etiketler: emlak vergisi, taksit