Emekli olacakların bunları mutlaka bilmesi gerekiyor! Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? İşte emeklilikte kat sayı ve kıdem tazminatı hesabı

Emekli olmak için gün sayan vatandaşların kafasındaki soru işaretlerin tamamı HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın yazısıyla sona erdi. Emeklilik dilekçesinin ne zaman verilmesi gerektiğine değinen Ahmet Kıvanç, kıdem tazminatına ilişkin de konuştu.

Emekli olacakların bunları mutlaka bilmesi gerekiyor! Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? İşte emeklilikte kat sayı ve kıdem tazminatı hesabı

Yeni yıla sayılı günler kala vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de emeklilik hakkına ilişkin sorular olmaya başladı. Özellikle de Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ya da kısa adıyla TBMM’ye gelmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin geçmesi halinde emeklilik dilekçesinin ne zaman verileceğine ilişkin kafasında soru işaretleri bulunan vatandaşlara yanıt, HaberTürk Yazarı Ahmet Kıvanç’tan geldi.

Emekli olmak için gün sayan vatandaşların merak ettiği emeklilik dilekçesi tarihinden kıdem tazminatına kadar pek çok soruya yanıt veren HaberTürk Yazarı Ahmet Kıvanç, “Emekli maaşı için temel belirleyici olan çalışma yaşamı boyunca ödenen primi esas kazançlar, artı prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranı. Bu üç unsur esas olarak emekli aylık seviyesini belirliyor. Bir de aynı çalışma gününe sahip aynı prime esas kazançla çalışmış kişinin bazı yıllarda emeklilik dilekçesini verdiği tarih önemli. Niye önemli?” sorusuyla başladığı yazısında örnek maaş hesaplaması da gerçekleştirdi.

AHMET KIVANÇ, EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ NE ZAMAN VERMEK GEREKTİĞİNİ ÖRNEKLER İLE ANLATTI

Emekli olacakların bunları mutlaka bilmesi gerekiyor! Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? İşte emeklilikte kat sayı ve kıdem tazminatı hesabı - Resim : 1

Mevcut enflasyon ve milli gelir tahminleri üzerinden ocak ayında ortaya çıkacak tabloya ilişkin konuşan HaberTürk Yazarı Ahmet Kıvanç, “Mevcut enflasyon ve milli gelir tahmininden yola çıkarak bir karşılaştırma yapalım. Örneğin 2021 yılı güncelleme katsayısı ile 5000 TL aylığa hak kazanmış kişi bu yıl 31 Aralık tarihinden önce emeklilik dilekçesi verirse, bu tutar önce emekli aylıklarına ocakta yapılan yüzde 25.47 oran yansıtılacak. İkinci adım temmuzda yapılan yüzde 42.35’lik zam oranında artırılacak. Bu şekilde hesaplanan tutara ayrıca, 2023’ün ocak ayında, bu yılın temmuz – aralık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında artış yapılacak. Böylece, 2021 yılı güncelleme katsayısıyla 5000 TL olarak belirlenen aylık, 2022 ocak ayındaki artışla 6 bin 273.50 TL’ye, temmuz ayındaki artışla 8.942.87 TL’ye çıkacak” dedi. Ardından tahmini bir enflasyon artışı ortaya koyan Kıvanç, “Bu yılın temmuz – aralık döneminde enflasyonun ne olacağını bilmiyoruz. Yıllık enflasyon yüzde 65 olursa bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 16.05; yıllık enflasyon yüzde 70 olursa ikinci yarıda yüzde 19.42; yıllık enflasyon yüzde 75 olursa ikinci yarıdaki enflasyon da yüzde 22.93 olacak” açıklamalarında bulundu.

Açıklamalarına yeni bağlanacak olan emekli aylığı tahminleriyle devam eden Ahmet Kıvanç, “Bu durumda, 31 Aralık’tan önce dilekçe vermiş olan örneğimizdeki kişinin aylığına gelecek yıl ocak ayında yüzde 16.05 artış yapılırsa bağlanacak emekli aylığı 10 bin 328.20 TL olacak. İkinci yarıdaki enflasyon yüzde 19.42 olursa ocak ayında bağlanacak emekli aylığı 10.689.57 TL, ikinci yarıdaki enflasyon yüzde 22.93 olursa ocak ayında bağlanacak emekli aylığı da 10.993.47 TL olacak. Örneğimizdeki vatandaş emeklilik dilekçesini 1 Ocak ve sonrasında verirse bu kez 2021 yılı sonunda 5000 TL olarak görünen emekli aylığı, 2022 yılı güncelleme katsayısı ile güncellenecek. Merkez Bankası 2022 yılı enflasyon tahminini yüzde 65.2 olarak açıkladı. Orta Vadeli Program’da (OVP) ve 2023 Yıllık Programı’nda ise 2022 yılı GSYH büyüme tahmini yüzde 5 olarak belirlendi” şeklinde konuştu.

AHMET KIVANÇ, KATSAYILARA VE KIDEM TAZMİNATINA DA DEĞİNDİ

Özellikle EYT düzenlemesinden bu yana merak edilen katsayı ve kıdem tazminat mevzularına ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan HaberTürk Yazarı Ahmet Kıvanç, “Güncelleme katsayısı yıllık enflasyon + büyüme hızının yüzde 30’unun toplamına “1” tam sayısı eklenerek bulunuyor. GSYH’nın yüzde 5 olacağı varsayımıyla güncelleme katsayısı; yüzde 65 enflasyonda 1.665; yüzde 70 enflasyonda 1.715; yüzde 75 enflasyonda ise 1.765 olacak. Söz konusu enflasyon olasılıklarına göre, 2021 yılı güncelleme katsayısıyla 5000 TL görünen aylık gelecek yıl ocak ayında sırasıyla 8.325 TL, 8.575 TL veya 8.825 TL olacak” ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının diğer konulardan farklı olduğunun altını çizen Kıvanç, “Kıdem tazminatı konusu biraz farklı. Kıdem tazminatında yüksek ücret alan kişiler için Ocak'tan sonra dilekçe vermek daha avantajlı gözüküyor. Kıdem tazminatı tavan uygulaması söz konusu. Bu yıl için 15 bin 371 lira. Yani brüt ücreti 15 bin 371 lira üzerinde olan kişiler ücretleri ne olursa olsun çalıştıkları yıl kadar bu kadar alabiliyorlar. Bu rakamın altında olanlar için ise ücretleri ne ise o tutar üzerinden kıdem alabiliyor. Söz konusu kişi emeklilik dilekçesini gelecek yıl verirse, ocak ayında kıdem tazminatı tavanı yükseleceğinden daha yüksek kıdem tazminatı alacak” diye konuştu.