Emekli maaşına şok eden bloke ve haciz kararı! Kredi kullananlar bir kez daha düşünün!

Yargıtay emeklilere yönelik şok edecek kararlar veriyor. Muvafakatname yolu ile bankalara bağlanan emeklilerin maaşına bloke koyuluyor ve bu duruma engel olunamıyor. Konunun detayları haberimizde…

Emekli maaşına şok eden bloke ve haciz kararı! Kredi kullananlar bir kez daha düşünün!

Son dönemlerde ihtiyaçları karşılayabilmek için çekilen krediler emeklilerin başına yakacak. Pek çok emeklinin maaşına bloke konuyor ve bu durum her ne kadar mahkemeye taşınsa da olumlu bir yanıt alınamıyor. Yargı ile korunan bir yasa olan SGK'lı bir emekli kişinin borcundan dolayı maaşına haciz ya da bloke konuyor. Belirli istisnalarla kanun ortadan kalkıyor. Mahkemeler dahi bu konuda olumlu yanıt veremiyor.

KREDİ BORCU OLAN EMEKLİ DİKKA!

Borçlu durumunda olan emekli nafaka borcu ödemelerinde ya da muvafakati durumunda maaşı üzerinde haciz yaşanabiliyor. Özellikle emekli olanlar, dul ve yetimler nafaka ödemeleri ve muvafakat dışında herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşmıyor. Bu nedenle kredi kullanımında sözleşmenin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Yargıtay kişinin kendi eliyle kabul ettiğini söyleyerek yargıda itirazları kabul etmiyor.

GECİKEN KREDİ ÖDEMESİ MAAŞA BLOKE SEBEBİ!

Geçtiğimiz günlerde tüketici kredisi çeken bir vatandaşın yaşadığı durum emsal niteliğindeydi. Emekli maaşının üzerine almış olduğu tüketici kredisinde ödemeleri geciktirdi. Aksayan ödemeler nedeniyle bankalar harekete geçti. PTT üzerinden alınan emekli maaşı bankaların tebligatı ile durduruldu. Ödenmeyen taksitler nedeniyle maaşa bloke kondu.

MAHKEME İTİRAZI REDDETTİ!

Emekli maaşına şok eden bloke ve haciz kararı! Kredi kullananlar bir kez daha düşünün! - Resim : 1

Tüketici kredisi kullanan ve maaşına bloke konan emekli konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkemede kendi lehine bir karar vermesi beklenirken banka kararı temyize iletti. Yargıtay konu üzerine bu karara emsal niteliğinde bir imza atarak kredi kullanan emekliye sözleşmeye rızası dahilinde imza attığını ön plana sürdü. Kredi ödemeyi taahhüt altına alacak iradeyi gösterdiğini bu durumun iyi niyet kuralları ile bağdaşarak meydana söyleyerek reddetti.

HESABINDA EMEKLİ MAAŞINI GÖREMEDİ!

Alınan kararda özellikle serbest irade kelimesinin altı çizildi. Bir başka emekliyse kredi kullandığı, ödemelerini düzenli olarak yaptığı halde bir gün bankaya gittiğinde maaşının hesap içinde bulamadı. Kredi borcu için sorulmadan çekildiğini fark etti. Bunun üzerine hukuki dava sürecini başlattı. Fakat Yargıtay yapılan bu kesintilerin hukuken geçerli olduğunu, kredi borcuna mahsus olarak kesintilerini yapıldığını, muvafakat içerisinde bu durumun kişi tarafından kabul edildiğini ve kesintilerin usulüne uygun gerçekleştiğini ifade etti. Bunun gibi pek çok itiraz mahkeme tarafından reddediliyor.

Etiketler: Mahkeme, emekli maaş, bloke