e Fatura Nedir? Ne işe yarar?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan yasada satışlarını beyan edecek olan tacirlerin belirli şart ve usullerin bulunması durumunda kağıt faturalarını elektronik ortamda oluşturulup kesildiği yeni dönem fatura sistemidir.

e Fatura Nedir? Ne işe yarar?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan yasada satışlarını beyan edecek olan tacirlerin belirli şart ve usullerin bulunması durumunda kağıt faturalarını elektronik ortamda oluşturulup kesildiği yeni dönem fatura sistemidir. Bu fatura sistemi kullanma zorunluluğu olup belirli şartları karşılanması durumunda fatura kesmekle mükellef olan tacirlerin başvuru yaparak kullanımına başladıkları fatura süreci bütünüdür. En yalın haliyle tanımlarsak e Fatura, elektronik faturadır. Kağıt faturanın çağa ayak uydurularak dönüştürülüp dijital ortamda oluşturulması sistemidir.

Bahsini yaptığımız şartları kısaca anlatacak olursak e fatura sisteminin oluşturulduğu 05.03.2010 yılında 2018 ve 2019 yıllık cirosu 5 milyon TL olan kurum, kişi ve kuruluşlara e fatura kesme zorunluluğu getirildi. 2022 yılı başında alınan kararda e fatura kesen mükelleflerin yıllık cirosunun 5 milyon TL olması şartı 4 milyon TL olarak revize edilmiştir. Bununla beraber cirosu yüksek olmayan ticari kuruluşlar içinde yasada şöyle bir şartname yer almaktaydı. Fatura kesmekle mükellef olan ticari işletmeler eğer faturayı vergi mükellefi olan bir kurum, kişi ve kuruluşlara düzenliyor ve Kdv dahil toplam 5.000 TL’lik fatura kesmesi durumunda oluşmasıyla ile beraber eğer vergi mükellefi olmayan kurum veya kişilere Kdv dahil toplam 30.000 TL’lik fatura kesmesi durumunda e arşiv fatura adı verilen elektronik fatura kesmesi gerekmektedir.

Yasada son değişiklikler 01.07.2022 yılında yapılmış olup yeni düzenlemenin şartnameleri elektronik fatura kesme işlemini yaygınlaştırmayı hedefleyen yönde olduğunu söylemem mümkündür. E fatura mükellefi 05.03.2010 yılında yasa gereği 2018 ve 2019 yıllık cirosu 5 milyon TL olan kurumlara ve kişi kuruluşlara e fatura kesme zorunluluğu şartına tabiyken 2022 yılı başında alınan kararda e fatura kesen mükelleflerin yıllık cirosunun 5 milyon TL olması şartı 4 milyon TL olarak revize edilmiştir. e Arşiv Fatura da ise düzenlemeye göre vergi mükellefi olan alıcılara KDV dahil toplam 5.000 TL olması sınırı KDV dahil 2.000 TL’ye çekilmiş olup vergi mükellefi olmayan alıcılara KDV dahil 30.000 TL tutarında olması sınırı KDV dahil 5.000 TL tutarına çekilmiştir.

e Fatura Ne İşe Yarar?

e Fatura muhasebesel süreçlerin hızlı, etkin, doğru ve net süreçlerle takip edilmesi cari kayıt sistemindeki akışın hızlı olması alanında kullanılan muhasebesel yeniliktir. Bu yenilik çağa ayak uyduran kurumsallaşmaya yönelik hazırlık içinde olan veya kurumsallaşmış şirketlerin iş akışını aktifleştirmeye yarar. e Fatura şirketlerin hedef noktası olan zaman tasarrufunun gerçekleştirilmesi konusuna en büyük olanağı sağlar.

E- Fatura Ve E- Arşiv Faturada Hangi Bilgiler Olmalıdır?

E fatura ve e arşiv fatura da biçim ve içerik olan kağıt fatura ile birebir aynıdır. Yine de bilgilerin tazelenmesi adına madde madde belirtelim

1. Alıcı Ve Satıcı Bilgilerinde Olması Gerekenler

Ürün veya hizmeti satıcıdan talep eden kişi, kurum veya kuruluşlara alıcı denir. e Fatura üzerinde kağıt faturada da olduğu gibi alıcıya ait unvanın tamamı , iş yeri adresi (detaylı), iletişim bilgileri (e posta, fax ve telefon numarası), vergi dairesinin adı ve vergi numarası (şahıs şirketlerinde vergi dairesi adı ve şahsın TC kimlik numarası bulunur) ve banka hesap bilgileri yazılmalıdır.

2. Satıcı Bilgilerinde Olması Gerekenler

Ürün veya hizmeti satan kişi, kurum veya kuruluşlara alıcı denir. Satıcıya ait unvanın tamamı, iş yeri adresi (detaylı), iletişim bilgileri (e posta, fax ve telefon numarası), vergi dairesinin adı ve vergi numarası (şahıs şirketlerinde vergi dairesi adı ve şahsın TC kimlik numarası bulunmaktadır) ve banka hesap bilgileri yazılmalıdır.

3. Ürüne Ait Olması Gereken Bilgiler

Satışı yapılan ürün veya hizmete genel olarak verilen ad üründür. Ürün adı açık ve net olacak şekilde belirtilmeli bununla beraber cinsine göre adet, kilo, metre gibi birimi ve son olarak da ürünün birim fiyatı yazılmalıdır.

4. Yapılan İşin Cinsine Göre Kdv Bilgisi

Devletin yapılan satışların bulunduğu sınıfa göre satıcının satışından temin ettiği vergiye KDV denir. Hizmet faturalarında fason işlem var ise tevkifat türüne göre tevkifatlı Kdv uygulanmaktadır. bunun dışında satışı yapılan hizmetler için kurum veya kişi %8 Kdv' den mal satan kişi veya kurum ise %18 Kdv' den sorumludur bu sebeple bu oranlar faturada yazılmalıdır.

e Fatura Kullanma Avantajları Nelerdir?

e Fatura kullanmanın bir çok açıdan avantajı bulunmaktadır. Bunlardan biri çağın en büyük sorunu ağaçlandırmanın azalması, doğanın yangın ve felaketlerle yıpranıp yok olması kaybının yarattığı tehlike karşısında e Fatura ile ağaç ve kağıt israfı önüne geçilmektir. Hızlı çağ döneminde elle kesilen faturalar zaman kaybı yaratıp iş akışında da aksaklık yaratmaktadır. e Fatura sistemi hızlı ve pratik fatura kesimi sağladığından burada muhasebesel süreçlere iş etkinliğine zaman tasarrufu avantajı sağlamaktadır.
e Fatura kesildiği anda alıcının potalına düştüğü için kargolama ya da mail ile gönderme ve teyit alma süresi kısalmış olup alıcının fatura gelmediği iddiası ile ödeme geciktirme durumunun tamamen önüne geçilmiştir. Bu durum şirket gelirlerinin zamanında tahsili ile nakit sağladığı avantaj şirketlerin vazgeçilmezi olmuştur. e Fatura hem maddi hem manevi anlamda büyük bir avantaj sağladığı açıkça göz önümdedir.

Advertorial Haber