45,1932 %0.15
52,8695 %0
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Medya Haber DÜNYA Ali Hamaney Öldürülmüştü… İran'ın Yeni Dini Lideri Seçildi: İsmi Açıklanmayacak

Ali Hamaney Öldürülmüştü… İran'ın Yeni Dini Lideri Seçildi: İsmi Açıklanmayacak

İran’da 1989’dan bu yana ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ABD-İsrail saldırısıyla öldürülmesinin ardından beklenen kritik adım atıldı. 88 üyeli Uzmanlar Meclisi, İran’ın yeni dini liderini seçti ancak “hedef olma” gerekçesiyle ismi dünya kamuoyundan şimdilik gizleme kararı aldı.

Orta Doğu’da dengeleri kökünden sarsan İsrail-ABD İran savaşının 9. gününde, Tahran yönetiminin kalbinden tarihi bir haber geldi. İsrail kanadından gelen “Hamaney’in halefi olmak isteyen herkes hedefimizde” restine karşı İran, savunma refleksini “gizlilik” üzerine kurdu. Dini liderlik makamının boş kalmasının devlette yaratacağı otorite boşluğunu engellemek isteyen Uzmanlar Meclisi, kapalı kapılar ardında yeni ismi belirledi.

Uzmanlar Meclisi'nden “Mutabakat” Açıklaması

Sürecin detaylarına ilişkin ilk resmi doğrulama, Uzmanlar Meclisi üyelerinden Seyyid Ahmed Alam el-Huda’dan geldi. El-Huda, İran’ın yeni rehberinin seçildiğini teyit ederken; bir diğer üye Muhammed Mehdi Mirbakeri, seçim sürecinde büyük bir çoğunluğun mutabakata vardığını belirtti. Mirbakeri, sürecin işleyişine dair bazı teknik ve güvenlik engellerinin aşıldığını, ancak seçilen ismin can güvenliği nedeniyle şimdilik açıklanmayacağını vurguladı.

İsim Neden Gizleniyor?

İran devlet aklı, yeni dini liderin ismini açıklayarak İsrail ve ABD’nin olası bir suikast listesine yeni bir hedef eklemek istemiyor. Özellikle Hamaney gibi bir ismin ardından, yeni liderin henüz koltuğuna oturmadan hedef alınması ihtimali Tahran'da büyük bir endişe yaratmış durumda.

Devlette “Vekalet” Dönemi mi?

İsmin gizli tutulması, “Ülkeyi şu an fiilen kim yönetiyor?” sorusunu da beraberinde getirdi. Siyasi analistler, yeni liderin emirlerinin kurmay bir heyet aracılığıyla orduya ve sivil yönetime iletileceğini öngörüyor. İran sokaklarında ise belirsizliğin getirdiği gergin bekleyiş hakim.

Ayetullah Ali Hamaney
Ayetullah Ali Hamaney, 28 Şubat 2026 tarihinde İsrail-ABD ittifakının saldırısının sonucunda eşi, kızı, damadı ve torunu ile birlikte hayatını kaybetti.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *