42,5444 %0.06
49,6681 %0.03
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Medya Haber DÜNYA 3 Tekne Daha Tunus’tan Gazze’ye Doğru Çıktı

3 Tekne Daha Tunus’tan Gazze’ye Doğru Çıktı

Tunus limanlarından 13 Eylül 2025’ten bu yana 25 tekne, Gazze’ye insani yardım ve malzeme ulaştırmak üzere yola çıktı.

İsrail ablukasını kırmak ve Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’ndaki tekneler, bölgeye ulaşmak üzere denize açılmaya devam ediyor. 

Küresel Sumud Filosu'ndaki 3 tekne daha bugün Gazze'ye doğru yola çıktı. 

Mağrib Sumud Konvoyu'ndan toplam 3 tekne, Tunus'un Sidi Busaid Limanı'ndan Gazze'ye doğru hareket etti.

İspanya’dan filoya katılan, aralarında dron saldırısına maruz kalan “Alma” isimli tekne ile İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’ı taşıyan “Family” isimli teknenin bulunduğu 7 tekne dün Tunus'un kuzeyindeki Binzert Limanı'ndan Gazze'ye doğru yola çıkmıştı.

Mağrib Sumud Konvoyunun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, filodaki teknelerin gün içerisinde Gazze'ye doğru yola çıkmaya devam edeceği belirtildi.

Dün 11 tekne daha Tunus'tan Gazze'ye doğru yola çıkmıştı. Bugün yola çıkan teknelerle birlikte 13 Eylül'den bu yana 25 tekne Tunus'tan Gazze'ye doğru yola çıktı. 

Tunus’tan İlk Tekne 13 Eylül’de Ayrılmıştı

Küresel Sumud Filosu, 13 Eylül’de TSİ 15:30’da aralarında Türk aktivistlerin de olduğu Küresel Sumud Filosundaki ilk tekne Binzert Limanı'nda halkı selamlayarak Gazze'ye doğru hareket etmiş, ardından bir tekne daha yola çıkmıştı.

İspanya’nın Barselona kentinden 31 Ağustos'ta yola çıkan 22 teknenin yanı sıra Tunus’tan 23 tekne Küresel Sumud Filosu'nda yer alıyor.

İspanya’dan gelen 3 tekne teknik arızadan dolayı Tunus’ta kalacağı için konvoy listesinden çıkarıldı.

Başkent Tunus’tan açılan tekneler ile Binzert Limanı'ndan ayrılan tekneler Tunus açıklarında birleşerek Gazze’ye doğru yola devam edecekler.

Aralarında Türklerin de olduğu 50’ye yakın ülkeden bine yakın aktivistin yer aldığı filo, İtalya ve Yunanistan’dan katılacak tekneler ile Akdeniz açıklarında buluşarak yollarına devam edecek.

Küresel Sumud Filosu 31 Ağustos’ta İspanya’dan Yolculuğuna Başladı

Küresel Sumud Filosu bünyesinde 31 Ağustos’ta İspanya’dan kalkan 22 tekne, 7 Eylül’de başkent Tunus’taki Sidi Busaid ve Gammart limanlarına ulaşmaya başlamıştı.

Sidi Busaid Limanı'ndaki Küresel Sumud Filosu'na, 8 ve 9 Eylül gecelerinde İspanya’dan gelen iki tekneye dron saldırısı düzenlenmişti.

Filonun Tunus’tan çıkışının ertelenmesinin ardından İspanya’dan gelen tekneler 11 Eylül’de ülkenin kuzeyinde yer alan Binzert kentindeki limana geçmişti.

Küresel Sumud Filosu'na 50’ye Yakın Ülkeden Katılım Sağlanıyor

Küresel Sumud Filosu'nda, “Özgürlük Filosu Koalisyonu”, “Küresel Gazze Hareketi”, “Mağrib Sumud Konvoyu” ve Malezya merkezli “Sumud Nusantara” organizasyonu yer alıyor. Filoda, 50’ye yakın ülkeden yüzlerce aktivist teknelerle Gazze'ye hareket ediyor.

Geçmişte Gazze’ye tek tek gitmeye çalışan gemilere İsrail müdahalelerde bulunmuş, teknelere el koyarak aktivistleri sınır dışı etmişti. Küresel Sumud Filosu, şimdiye kadar Gazze'ye doğru yola çıkan en kalabalık filo olma özelliği taşıyor.

Arapça “kararlılık” veya “sarsılmaz azim” anlamlarına gelen Sumud, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Filistin halkı arasında baskı ve direnişi anlatan bir kavrama dönüştü. Sumud kavramı, Filistinlilerin topraklarında kalması, Filistin kimliğinin ve kültürünün canlı tutulması ile şiddet içermeyen sivil itaatsizlik gibi yollarla işgale direnip alternatif kurumlar inşa etmenin yollarının aranmasını ifade ediyor. Filistin'de zeytin ağacı ve köylü hamile kadın bu kavramı tasvir etmek için kullanılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *