Dolar ve Euro’da Son Durum: 12 Eylül 2023 Dolar ve Euro ne kadar oldu?

Dolar ve Euro, 12 Eylül 2023 tarihinde Türk Lirası karşısında sınırlı değişimler gösterdi. Dolar/TL 27 seviyesine yaklaşırken, Euro/TL 28.89 seviyesinden işlem gördü. Hazine bugün iki borçlanma ihalesi düzenleyecek.

Dolar ve Euro’da Son Durum: 12 Eylül 2023 Dolar ve Euro ne kadar oldu?

Döviz piyasasında dolar ve euro, seçim sonrası yaşanan sert kayıpların ardından yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Dolar/TL, haftanın ikinci işlem gününde yüzde 0.08 oranında değer kazanarak 26.89 seviyesine yükseldi. Euro/TL ise yüzde 0.12 oranında değer kaybederek 28.87 seviyesine geriledi.

Dolar ve eurodaki hareketlilik, ekonomideki gelişmeler ve küresel piyasalardaki risk iştahı ile yakından ilgili. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonu kontrol altına almak için ortodoks politikalara dönüş yaparken, hükümet ise büyümeden taviz vermemekte kararlı. Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ile enflasyon beklentisi yukarı çekilirken, büyüme beklentisi düşürüldü. OVP’nin ardından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti.

 

HAZİNE İHALELERİ

Hazine, eylül ayı iç borçlanma programına bugün devam edecek. Hazine, bugün 4 yıl vadeli TLREF endeksli tahvil ile 5 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek3. Hazine, eylülde 74.2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 110 milyar TL iç borçlanma programlamıştı3. Hazine, dün yaklaşık 1 milyar TL borçlandı.

Hazine’nin borçlanma ihaleleri, piyasalarda faiz oranları ve rezervler üzerinde etkili oluyor. TCMB’nin net rezervleri, 8 Eylül haftasında yaklaşık 0.5 milyar dolar azalarak 16.6 milyar dolara geriledi. TCMB’nin mevduat faizi için gösterge kabul edilen 3 aya kadar olan mevduat faizi ise yüzde 37.59’a yükseldi.