Dolar ve euro ne kadar oldu? 15 Eylül 2023 döviz fiyatları! Dolar ve Euro Yükselişte

Dolar ve euro, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi yükselişe geçti. Dolar 27 lira, euro ise 29 lira seviyelerini aştı. Piyasalar bugün yoğun veri gündemini takip edecek. TCMB, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullandırım limitlerini 10 katına çıkardı. TCMB ayrıca kur korumalı mevduata yönelik yeni zorunlu karşılık adımı attı.

Dolar ve euro ne kadar oldu? 15 Eylül 2023 döviz fiyatları! Dolar ve Euro Yükselişte

Dolar/TL, 26,94 seviyesinden başladığı güne 27 lira üzerine çıkarak yükselişini sürdürdü. Euro/TL ise 28,69 seviyesinden başladığı güne 29 lira üzerine çıkarak değer kazandı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesi piyasalarda tedirginlik hakim.
TCMB, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullandırım limitlerini 10 katına çıkararak 3 milyar TL’ye yükseltti. TCMB ayrıca kur korumalı mevduata (KKM) yönelik yeni zorunlu karşılık adımı attı ve oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkardı. TÜİK bugün ağustos ayı konut satış istatistiklerini, Merkez Bankası eylül ayı piyasa katılımcı anketini açıklayacak. Hazine ise ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerini duyuracak.

Dolar ve euro, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi yükselişe geçti. Dolar 27 lira, euro ise 29 lira seviyelerini aştı. Piyasalar bugün yoğun veri gündemini takip edecek.

DOLAR/TL YÜKSELİŞTE

Dolar/TL, seçim sonrasında haziran-temmuz aylarındaki sert kayıpların ardından hafif yukarı yönlü yatay bir seyir izliyor. Kur üzerinde kontrolün gevşediği haziran ayından bu yana TL’nin kaydettiği değer kaybı yaklaşık yüzde 23 seviyesinde oldu.

Dolar/TL, bu sabah güne 26,95 civarında başladı. Saat 11:00 itibarıyla ise 27,05 seviyesine yükseldi. Dolar/TL’nin günlük hareket aralığı ise 26,85 ile 27,08 arasında oldu.

EURO/TL DEĞER KAZANDI

Euro/TL ise 28,69 seviyesinden başladığı güne 29 lira üzerine çıkarak değer kazandı. Saat 11:00 itibarıyla ise 29,12 seviyesine yükseldi3. Euro/TL’nin günlük hareket aralığı ise 28,88 ile 29,16 arasında oldu.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesi piyasalarda tedirginlik hakim. TCMB’nin faiz indirimine devam edip etmeyeceği merak ediliyor. TCMB’nin politika faizi şu anda yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

TCMB bu hafta ayrıca ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullandırım limitlerini 10 katına çıkararak 3 milyar TL’ye yükseltti. Bu adım, ihracatçılara ucuz kredi imkanı sağlayarak döviz girdisini artırmayı amaçlıyor.

TCMB ayrıca kur korumalı mevduata (KKM) yönelik yeni zorunlu karşılık adımı attı ve oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkardı. Bu adım, TL likiditesini sıkılaştırarak kur baskısını azaltmayı amaçlıyor. Reuters’ın hesaplamalarına başvurduğu bankacılar 300 milyar TL’ye yakın TL likiditenin sistemden çekileceğini hesaplıyor.

YOĞUN VERİ GÜNDEMİ

Piyasalar bugün yoğun veri gündemini takip edecek. TÜİK bugün ağustos ayı konut satış istatistiklerini, Merkez Bankası eylül ayı piyasa katılımcı anketini açıklayacak. Hazine ise ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerini duyuracak.

Konut satış istatistikleri, konut sektörünün durumunu ve talebi göstermesi açısından önemli. Piyasa katılımcı anketi ise ekonomik beklentileri ve enflasyon tahminlerini yansıtması açısından dikkat çekiyor. Bütçe gerçekleşmeleri ise kamu maliyesinin durumunu ve borçlanma ihtiyacını ortaya koyuyor.

 

Etiketler: dolar, Euro