Doktorlar akciğer kanseri belirtileri için yeni açıklama yaptı bu 5 işarete dikkat!

Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan akciğer kanseri için doktorlar yeni belirtileri duyurdu. Sigara içmeyen insanlarda da ne yazık ki çevresel faktörler ile akciğer kanseri tanısı konulan kişi sayısını arttırmış durumda.

Doktorlar akciğer kanseri belirtileri için yeni açıklama yaptı bu 5 işarete dikkat!

Dünyada gelişen teknoloji ne yazık ki bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirirken özellikle de kanser vakalarında yaşanan artış dikkat çekmişti. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsiz yaşamın benimsenmesi ve çevresel faktörler nedeniyle kansere yakalanan kişi sayısında büyük artış yaşanırken Dünya Sağlık Örgütü en çok artış yaşanan kanser türlerinden biri de akciğer kanseri olarak açıklanmıştı. 

Son dönemde hayatında hiç sigara içmeyen kişilerin bile akciğer kanseri hastalığına yakalanması çevresel faktörlere bağlanmıştı. Artan araç sayısı ve sanayileşmenin yaygınlaşması ile hava kirliliği artarken ne yazık ki bu da akciğer kanserine yakalanan kişi sayısını arttırmıştı. Akciğer kanseri erken belirtileri konusunda doktorlar uyarıda bulunurken son derece kritik 5 önemli belirti açıklandı.

AKCİĞER KANSERİ ERKEN EVRE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kanserin erken evrede tanısı hayat kurtarmaya devam ederken özellikle de akciğer kanseri için erken tanının önemi son derece büyük. Erken evrede tanı konulan akciğer kanseri çok daha kolay bir şekilde tedavi edilirken konu hakkında açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sigara içen kişilerin daha büyük bir risk barındırdıklarını söyledi. 

Doktorlar akciğer kanseri belirtileri için yeni açıklama yaptı bu 5 işarete dikkat! - Resim : 1

Türkiye'de her sene 40 bin kişiye akciğer tanısı konulurken erkeklerde en çok tan konulan kanser türü olarak yine akciğer kanseri ilk sırada yer alıyor. Erkeklerde yine prostat ve bağırsak kanseri en çok görülen kanser türleri sıralamasında yer alırken kadınlarda ise ilk sırada meme kanseri yer alıyor. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu sigara içen ya da riskli yerlerde çalışan yerlerde hiçbir belirti görülmese de 40 yaşından sonra her sene yıllık akciğer tomografisi çektirilmesi gerektiğini belirtirken akciğer kanserini erken evre ilk belirtileri;

  • Kuru ya da balgamlı, uzun süren inatçı öksürük, 
  • Kanlı balgam, 
  • Halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı, 
  • Nefes darlığı, 
  • Ses kısıklığı ve yutkunmada başlayan zorlanma. 

Bunlara eklenen göğüs ağrıları da akciğer kanseri belirtileri arasında yer alırken bu belirteler kesin akciğer kanseri olduğu anlamına gelmemekle beraber yine de akciğer kanseri taraması yapılmasını gerektiriyor. Olası bir taramada erken yakalanan hastalık çok daha kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor.