Doğalgaz faturanız cep yakıyorsa, bu haberi okuyun! Tasarruf edeyim derken, faturayı artırıyor olabilirsiniz! Aman dikkat, havalar soğumaya başladı!

Havaların soğumasıyla birlikte yeniden artışa geçen doğalgaz faturalarını düşürmek için tasarruf önlemlerine başvuru yapan vatandaşları uyaran uzmanlar, doğru bilinen yanlışlar ile faturanın daha da artacağını hatırlattı.

Doğalgaz faturanız cep yakıyorsa, bu haberi okuyun! Tasarruf edeyim derken, faturayı artırıyor olabilirsiniz! Aman dikkat, havalar soğumaya başladı!

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan gerilimin savaşa dönmesiyle birlikte resesyonun tavan yapıp, tüm dünyanın enerji krizine sürüklendiği şu günlerde, enerji maliyetleri de günden güne artmaya başladı. Özellikle de son zammı eylül ayında almış olan doğalgaz, doğalgaz ile ısınan vatandaşların bu kış maliyetini geçtiğimiz yıla göre iki katına çıkardı. Havaların soğumasıyla birlikte açılan kombilerin daha da artırdığı doğalgaz maliyetine karşı önlem almak isteyen vatandaşlara uyarılar ise, uzmanlardan geldi.

Vatandaşların aylık harcama kalemlerinde ciddi maliyet oluşturan fatura giderlerinden biri olan doğalgaz, kış aylarının gelmesiyle birlikte daha çok maliyet çıkarmaya başladı. Masraf olmaması için kombi bakımını ertelemekten pek çok yanlış tasarruf önlemlerine kadar doğalgaz faturasını düşürmek yerine yükseltmek için harekete geçtiğinin farkında olmayan vatandaşları uyaran uzmanlar ise, faturayı düşürmek için ne yapılması gerektiğini sıraladı.

DÜZENLİ OLARAK KOMBİ BAKIMI YAPILMAZSA, MASRAF ARTIYOR

Doğalgaz faturanız cep yakıyorsa, bu haberi okuyun! Tasarruf edeyim derken, faturayı artırıyor olabilirsiniz! Aman dikkat, havalar soğumaya başladı! - Resim : 1

Mali açıdan ekstra bir yük oluşturması nedeniyle her zaman ertelenen gündelik giderlerden biri olarak hayatımızdaki yerini almış olan kombi bakımlarının muhakkak yaptırılması gerektiğini belirten uzmanlar, bakımı yapılmayan kombilerin daha çok masraf yaratacağını belirtti. Kombi bakımının ertelenmesi halinde uzun vadede ekonomik açıdan zarar edileceğinin altını çizen uzmanlar, bakımı yapılmayan kombinin fabrikasyon değerlerindeki yüksek verimle çalışmayacağı için daha fazla maliyet çıkaracağını hatırlattı.

Kombinin çalışma ömrünün kısalmasına neden olan bakım maliyetlerinin ani zamanda ani bozulmalar ile ekstra büyük arıza maliyetleri ortaya çıkaracağını belirten uzmanlar, yaşam alanı yeterince ısınmayacağını hatırlatarak, uzun süreli ihmallerin can ve mal güvenliğini tehdit edecek boyutlara kadar ulaşabileceğinin altını çizdi. Bakımı yapılmamış kobinin normalden fazla doğal gaz tüketeceğini ve yanma ayarlarında bozulmalara neden olabileceğini belirten uzmanlar, yıllık rutin bakım işlemlerinin muhakkak yetkili servise yaptırılması gerektiğini bildirdi.

DOĞALGAZ TASARRUFU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER ÇOK BASİT

Doğalgaz faturasını düşürmek için tasarrufa gidecek olan vatandaşlar için de kritik uyarılarda bulunan uzmanlar, doğalgazın evi ısıtmasının ardından kombiyi kapatan vatandaşların bu konuda yanlış bir hamle yaptığını belirtti. Bu hareket doğalgaz faturasını daha da kabartırken; uzmanlar, doğalgazın kullanımında en tasarruflu yöntemin bir ısı ayarlayıcı timer ile sabit ısıda kullanılması olduğunu hatırlattı.

Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar olan radyatör arkalarını bir ısı yalıtım levhası ile kapatmanın doğalgaz maliyetini düşüreceğini ifade eden uzmanlar aynı zamanda, perdelerin radyatör üzerinde sonlandırılarak; radyatör ile koltuk arasında 20-25 santim açıklık bırakılarak; termostatik vanalar kullanılarak da daha tasarruflu bir ısınma gerçekleştirilebileceğini belirtti.