Dev banka petrol fiyatı için korkutan tahminini açıkladı: Varil başına 380 dolar!

Küresel finans piyasalarında ABD enflasyon verileri ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele adımları etkisini göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda petrol fiyatları da yüksek seyirde denge bulmaya çalışırken, Brent petrol için gelen 380 dolarlık fiyat tahmini dikkat çekti.

Dev banka petrol fiyatı için korkutan tahminini açıkladı: Varil başına 380 dolar!

Küresel finans piyasalarında ABD’den gelen veriler etkisini göstermeye devam ediyor. ABD’de bilindiği üzere enflasyon Haziran ayında, yıllık bazda %9,1 oranda artış gösterdi. Yaşanan bu artışla birlikte ABD’de enflasyon, 41 yılın zirvesine ulaştı. Yüksek enflasyona karşı parasal sıkılaştırma ve daha şahin hamleler ile önlem almaya çalışan ABD Merkez Bankası (Fed) peş peşe faiz artırma kararları aldı. Yaşanan gelişmelerle birlikte Brent petrol fiyatları da yükselişe geçerken, petrol fiyatları adına gelen tahmin korkuttu. Brent petrol varil fiyatı adına 380 dolarlık tahmin dikkat çekti…

Petrol Fiyatlarına Dair Korkutan Tahmin

Petrol fiyatlarına ilişkin olarak sektör temsilcilerinden kritik tahminler gelmeye devam ediyor. ABD merkezli bazı derecelendirme kuruluşları ve bazı yatırım bankaları, yoğun bir belirsizlik altında kalan petrol fiyatlarına yönelik olarak 2022 yılı içerisinde, varil başına 45 dolar ile 380 dolar arasında değişen fiyat tahminlerinde bulundu. Sektör temsilcileri genel olarak Brent petrolün varil fiyatının 100 dolar seviyesinden keskin bir dönüş yapmasının kolay olmayacağını da ifade etti.

Analistler Petrolde Ne Bekliyor?

Dev banka petrol fiyatı için korkutan tahminini açıkladı: Varil başına 380 dolar! - Resim : 1

JPMorgan Chase analistleri, Rusya’nın G7 yaptırımları karşısında ham petrol üretimini kesme ihtimalinin olduğunu ve bu olası durumda petrol fiyatlarının “çok büyük” bir sıçrama yaparak varil başına 380 dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Öte yandan Bank of America yetkilileri ise piyasaların yeni gelişmelere odaklandığını kaydetti. Enflasyonist baskıların piyasa genelinde görüldüğünü belirten banka analistleri petrol talebindeki gidişata göre mevcut seviyelerden %30 oranda bir düşüş yaşanabileceğini belirtti.

Petrol Fiyatlarında Rusya Etkisi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), geçtiğimiz hafta yayınlanan aylık petrol raporunda, Ukrayna’daki çatışmaların yılın ikinci yarısında hız keseceğini ve bu nedenle de Rusya’nın, Avrupa’ya fosil yakıt ihracatında çok ciddi oranlarda azalmalar olacağını beklediklerini belirtti. Bir diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise bu yıl Brent petrolün varil fiyatının 105 dolar seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.