Depremzedeler nerede, nasıl oy kullanacak?

Türkiye'nin derinden yaralanmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin meydana gelmesinin ardından birçok vatandaş evini ve işini kaybetti.

Depremzedeler nerede, nasıl oy kullanacak?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin meydana gelmesinin ardından milyonlarca vatandaş enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Kahramanmaraş merkezli deprem çevre 10 ilde büyük bir yıkıma neden olurken binlerce bina enkaza döndü. Deprem bölgesinde hala depremler ve artçılar yaşanmaya devam ederken vatandaşlar çevre illere göç etmeye başladı. 

Türkiye'nin derinden yaralanmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin meydana gelmesinin ardından birçok vatandaş evini ve işini kaybetti. Doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan binlerce depremzede için gündeme gelen konulardan birisi de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. 

DEPREMZEDELER NEREDE OY KULLANACAK?

14 Mayıs tarihi olarak belirlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenip ertelenmeyeceği gündeme gelirken seçim ertelenmezse depremzede vatandaşların nasıl oy kullanacağı da merak konusu oldu. Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklamada depremzedelerin nerede nasıl oy kullanacağına dair açıklamalar yapıldı. Sürecin nasıl olacağının yasada açık şekilde belirtildiğine değinen Bekir Bozdağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Öncelikle biz bugüne kadar seçimle ilgili bir gündem yapmadık. Ne sayın Cumhurbaşkanı, ne diğer yetkililer değerlendirme yapmadı. Sadece parti sözcüsü Çelik, gündemimiz bu değil demişti. Biz seçimle ilgili değerlendirme yapmadık. Ama maalesef bu kadar acı arasında seçimi gündem yapan bir algı uyandıran, bunun üzerinden her gün ayrı ayrı hesap yapan, değerlendirme yapanlar çıktı. Böylesi bir zamanda konuşulacak konu değil. canlarımız var defin edilecek insanlarımız var. Enkaz kaldırma var. Biz bunlarla uğraşırken seçim ne olacak nasıl olacak diye bir değerlendirme yapmayı saygısızlık olarak görüyoruz. Sadece şu kadar söyleyelim. Neyin ne olacağı yasalarda açık. Seçim yapıldığı zaman kim nerde nasıl oy kullanacak bunlar yazıyor anayasamızda. Bunun için ayrı bir değerlendirme yapmamıza gerek yok"

DEPREMZEDELER NASIL OY KULLANACAK?

Seçim tartışmasının bir parçası olmak istemediğinin altını çizen Bekir Bozdağ "Öncelikle biz bugüne kadar seçimle ilgili bir gündem yapmadık. Ne sayın Cumhurbaşkanı, ne diğer yetkililer değerlendirme yapmadı. Sadece parti sözcüsü Çelik, gündemimiz bu değil demişti. Biz seçimle ilgili değerlendirme yapmadık. Ama maalesef bu kadar acı arasında seçimi gündem yapan bir algı uyandıran, bunun üzerinden her gün ayrı ayrı hesap yapan, değerlendirme yapanlar çıktı. Böylesi bir zamanda konuşulacak konu değil. canlarımız var defin edilecek insanlarımız var. Enkaz kaldırma var. Biz bunlarla uğraşırken seçim ne olacak nasıl olacak diye bir değerlendirme yapmayı saygısızlık olarak görüyoruz. Sadece şu kadar söyleyelim. Neyin ne olacağı yasalarda açık. Seçim yapıldığı zaman kim nerde nasıl oy kullanacak bunlar yazıyor anayasamızda. Bunun için ayrı bir değerlendirme yapmamıza gerek yok" ifadelerini kullandı. 

Seçimde oy kullanacak vatandaşlar için açıklamada bulunan Bekir Bozdağ cümlelerine ''Diyelim ki üniversitede okuyan öğrenci ikameti nerede Yozgat'ta. Ama okuduğu yerde oy kullanacak. Seçim listeleri yayınlandığında askıya çıktığında insanların itirazı varsa itiraz edecek, adresi varsa değiştirecek. Bunlar için bir düzenlemeye ihtiyaç yok. Diyelim ki İstanbul'dasınız ama Ankara'ya geldiniz. İkametinizi alıp burada oy kullanırsınız. İkametinizi almadıysanız seçmen listeleri yayınlanacak. Orada bulunduğunuz yerde listede adınız yoksa itiraz ederek seçmen kütüğünüzü oraya aldırabileceksiniz" şeklinde devam etti. 

Etiketler: seçim