Denendi ve onaylandı! İki yöntem de işe yarıyor! Yastıklar, eskisinden bile beyaz oluyor! Sarı lekelerin sonu geldi!

Terden, ağız salyalarına kadar pek çok sıvıya maruz kalan yastıklar tahmin ettiğinizden daha çabuk kirleniyor. Yastıkları eskisi gibi bembeyaz yapmak için ise, iki ayrı basit yöntemi denemeniz gerekiyor.

Denendi ve onaylandı! İki yöntem de işe yarıyor! Yastıklar, eskisinden bile beyaz oluyor! Sarı lekelerin sonu geldi!

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile birlikte evlere alınan hem çamaşır makineleri hem de kurutma makineleri tahmin edilebilecekten daha hassas çamaşırlar için bile uygun hale gelmişken; hala her şeyi yıkamaları pek mümkün görünmüyor. Özellikle ev tekstilinin vazgeçilmezi olan ve kaz tüyünden yüne kadar pek çok çeşidi bulunan yastıklar, içindeki malzemeye göre yıkamaya uygun olmayabiliyor.

Yastıkların yıkamaya uygun olmadığı gerçeği onların gece boyunca terden salyaya pek çok sıvıya maruz kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Dolayısıyla çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olmasa da yastıkların belirli aralıklar ile yıkanması gerekiyor. Bu gibi durumlarda yastıkların temizlenmesini sağlayacak elde yıkama ile nokta temizliği adı verilen iki ayrı yöntem bulunuyor. Her iki yöntem de daha sağlıklı bir uykuyu garanti ediyor.

ELDE YIKARKEN DETARJAN KULLANIN

Denendi ve onaylandı! İki yöntem de işe yarıyor! Yastıklar, eskisinden bile beyaz oluyor! Sarı lekelerin sonu geldi! - Resim : 1

Çoğu zaman önemsenmese de zaman içerisinde kirlenen ve rengi gitgide daha da sarı hale gelen yastıklar için bakım etiketi her şeyi ifade ediyor. Çünkü bakım etiketinde yastığın nasıl ve kaç derecede temizlenmesi gerektiği yazıyor. El yıkamada temizlenmesi uygun olan yastıkların üzerinden sarı lekeleri çıkarmak için; küvet ya da büyük bir leğene sıcak su ile doldurduktan sonra, çeyrek fincan çamaşır deterjanı eklemek gerekiyor. Ardından sabunlu suya konan yastık, malzeme içine işledikten sonra sudan çıkarılıyor.

Bu konuda iki önemli şeye dikkat etmek gerekiyor. İlki sıcak sudan çıkarılan yastığın soğuk suyun altında narince durulanması; ikincisi se yastığın içinin bozulamaması için sıkılmaması oluyor. Öte yandan bakım etiketinde ‘Kurutmaya uygun değildir’ ifadesi yer alıyorsa en iyi yöntem yastığı ara sıra çevirerek güneşte kurutmaktır.

NOKTA TEMİZLİĞİNİ DENEYİN

Komple makinede yıkamaya uygun olmayan yastıklar olduğu gibi elde yıkamaya da yani yıkamaya uygun olmayan yastıklar da bulunuyor. Özellikle kuştüyü, kaz tüyü veya silikon köpük gibi malzemeler ile doldurulmuş olan yastıklar su geçirmez özelliği bulunmadığı sürece yıkmaya uygunluk sunmuyor. Bu gibi durumlarda ise, yapmanız gereken şey nokta temizliğini takip etmek oluyor.

Nokta temizliğinde asıl amaç yastığın üzerinde lekelenmiş olan kısımları gidermek olsa da ilk hedef yastığın dezenfekte edilmesi! Bu nedenle öncelikle mükemmel bir dezenfekte yöntemi olan güneşten yararlanmak için yastığı güneşe düz ve temiz bir zemin üzerine koymanız gerekiyor. Ardından kalan lekeler ile çamaşır suyu, leke çıkarıcı, sirke veya kabartma tozu gibi yöntemler ile temizlenebiliyor. Burada diş fırçası ile temizleme işlemini yapmak, yastığın diğer taraflarına kimyasal bulaşmasını önlüyor. Son olarak nemli bir bez ile temizlenen bölgelerin silinmesi gerekiyor.