Çay fiyatları uçtu! 5 ayda yüzde 110’luk artış: Çay fiyatları 5 ayda iki katına çıktı

Türkiye’de çay fiyatları, maliyetlerin ve döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle son beş ayda yüzde 110 arttı. Çay, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden biri olmasına rağmen, vatandaşlar zamlı fiyatlara ulaşmakta güçlük çekiyor. Çay tüketimi de bu süreçte düşüş gösterdi.

Çay fiyatları uçtu! 5 ayda yüzde 110’luk artış: Çay fiyatları 5 ayda iki katına çıktı

Çay fiyatları uçtu: 5 ayda yüzde 110’luk artış Türkiye’de en çok sevilen içeceklerden biri olan çay, artan maliyetler ve döviz kurlarının etkisiyle son beş ayda yüzde 110 oranında zamlandı. Çay üretimi de bu durumdan olumsuz etkilendi. Çay tüketimi ise zamlar nedeniyle azaldı.

Ekonomim’de yer alan habere göre, Türkiye’de çay tüketimi, gıda ve alkolsüz içeceklerin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) içindeki payının son 3 yılda yüzde 25’in üzerine çıkarılmasına rağmen düşüş gösterdi. 2021’de yüzde 25,94 olan pay, geçen yıl yüzde 25,32, bu yıl ise yüzde 25,43 olarak belirlendi. Türkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında çay ilk sırada yer alıyor.

GÜNDE 245 MİLYON BARDAK ÇAY

Trabzon Ticaret Borsası’nın verilerine göre, Türkiye’de günde ortalama 245 milyon bardak çay içiliyor. Bu da ayda 735 milyon, yılda ise 8 milyar 820 milyon bardak çay anlamına geliyor.

1 KG ÇAY 150 LİRA BANDINA YÜKSELDİ

Çay fiyatlarına yılın ikinci yarısından itibaren peş peşe zam geldi. Haziran-Ekim döneminde çay fiyatları yüzde 88 artarken, 1 kg çay fiyatı 120 lirayı aştı.

Bu hafta başında ise çaya yeni bir zam daha yapıldı ve marketlerde ÇAYKUR’un en çok satılan çayının fiyatı 147-155 lira arasında değişti.

ÇAYKUR’dan henüz resmi bir açıklama gelmediği için, bu zamın ÇAYKUR’un toptan fiyatlara yaptığı bir zam mı yoksa marketlerin kendi inisiyatifleriyle yaptıkları bir zam mı olduğu bilinmiyor.

Son zamla birlikte, haziran ayından bu yana çaya yapılan zam oranı yüzde 110’u aşmış durumda.

Etiketler: çay, çay fiyatları, zam