Bu Kadarı da Olmaz Dedirtti: 166 Puan İle Boğaziçi Üniversitesine Yerleşti

Üniversiteye daha önce katılmamış, 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjan çerçevesinde üniversitelere kabul edilen öğrencilerin YKS puanları, geniş çaplı bir tartışma konusu haline geldi. Özellikle bir adayın 166 puanla Boğaziçi Üniversitesi'ne kabul edilmesi, genel kamuoyunda büyük bir infiale yol açtı. Detaylar haberimizin devamında...

Bu Kadarı da Olmaz Dedirtti: 166 Puan İle Boğaziçi Üniversitesine Yerleşti

ÖSYM'nin YKS Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversitelerin bölüm taban ve tavan puanları da netleşti. Özellikle daha önce üniversite eğitimi almayan ve 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjan dahilinde, Boğaziçi Üniversitesi dahil birçok üniversitenin, düşük puanlarla öğrenci kabul ettiği görüldü. Bu kapsamda, bir adayın Boğaziçi Üniversitesi'ne 166 puanla yerleşmesi, üniversite adayları arasında büyük bir tartışmaya neden oldu.

Eski sistemde, 4 senelik üniversite eğitimi için belirlenen baraj puanı 180 iken, 2023'te daha düşük puanlarla üniversiteye öğrenciler alındı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne 166 puanla kabul edilen bir kişinin hikayesi ise sosyal medyada tepki çekti.

 

Sonuçlara göre, daha önce üniversiteye gitmemiş 34 yaş ve üstü kadınlar için tahsis edilen ek kontenjanla, geçmişte 180 olarak belirlenen 4 senelik baraj puanının altında kalan birçok kişi üniversite kazandı, bu durum kamuoyunda infial yarattı.

34 YAŞINDAN BÜYÜK KADINLAR İÇİN 21 BİN 42 KİŞİLİK KONTENJAN

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar daha önce yaptığı bir açıklamada, 34 yaşını doldurmuş ve daha önce hiç üniversite eğitimi almamış kadın adaylar için 21 bin 42 kişilik kontenjan ayrıldığını duyurmuştu.

Bu uygulamanın Türkiye'de fırsat eşitliğine olumlu bir katkı sunduğunu ifade eden Özvar, "Bunun yanı sıra yükseköğretime erişmede belirli bir yaşın üstünde olan kadınlara kolaylık sağladık. Bu kişilerin üniversiteyi kazanmalarını ve sunduğumuz imkanlardan yararlanarak hayallerine kavuşmalarını diliyorum" demişti.

ODA TV'nin özel haberine göre, 34 yaş üstü kontenjanından faydalanan bir öğrenci, Boğaziçi Üniversitesi Fizik (İngilizce) bölümüne 166 puanla kabul edildi. Öte yandan, aynı bölüme genel yerleştirme kontenjanından giren öğrencilerin en düşük puanı ise 511 oldu. Kontenjanlar arasındaki puan farkı, sosyal medyada tepki çekti.

BOĞAZİÇİ'NDE FİZİK BÖLÜMÜNE 166 PUANLA YERLEŞTİ

Yerleştirme sonuçlarına dair taban puanlara bakıldığında, 166 puan alan bir kişinin Boğaziçi Üniversitesi Fizik (İngilizce) bölümüne yerleştiği görüldü. Aynı bölümde genel yerleştirmedeki en düşük puan ise 511 olarak açıklandı.

Etiketler: ösym