Bu ilçeler ülkenin en ücra köşeleri oldu! İşte Türkiye'nin nüfusu en az ve en uzak ilçeleri!

Türkiye’nin en az nüfuslu ilçeleri belli oldu. TÜİK’in 2022 verilerine göre, Türkiye’nin kuş uçmaz kervan geçmez ilçeleri arasında Yalıhüyük, Han, Yayladere, Kızılören, İnhisar, Kofçaz, Çelebi, Bayramören, Hemşin ve Otlukbeli yer aldı. Bu ilçelerde yaşayan insanlar hayvancılık, tarım ve turizmle geçimlerini sağlıyorlar.

Bu ilçeler ülkenin en ücra köşeleri oldu! İşte Türkiye'nin nüfusu en az ve en uzak ilçeleri!

 

Türkiye’nin nüfusu her geçen gün artarken, bazı ilçeler hala sakinliğini koruyor. TÜİK’in adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre Türkiye’nin en az nüfuslu ilçeleri belli oldu. İşte, her geçen gün artan Türkiye nüfusuna karşı hala sakinliğini koruyabilen ilçelerimiz…

Türkiye’nin Kuş Uçmaz Kervan Geçmez İlçeleri

 TÜİK’in 2022 verilerine göre, Türkiye’nin en az nüfusa sahip ilçesi Konya’nın Yalıhüyük ilçesi oldu. Yalıhüyük’ün nüfusu 1532 kişi olarak kaydedildi1. Almanya ve Hollanda’ya işçi göçünden dolayı sayısı azalan, dışarıdan da göç almayan Yalıhüyük’te insanlar hayvancılıkla uğraşıyor.

Yalıhüyük’ü Eskişehir’in Han ilçesi takip etti. Han’ın nüfusu 2045 kişi olarak belirlendi. Birçok tarihi esere ev sahipliği yapan ilçe bu yüzden turist akınına uğruyor2.

Türkiye’nin en az nüfusa sahip üçüncü ilçesi ise Bingöl’ün Yayladere ilçesi oldu. Yayladere’nin nüfusu 2052 kişi olarak açıklandı. Sülbüs Dağları’nda bulunan Yayladere’de insanlar tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor.

Nüfusu en az olan diğer ilçeler ise şöyle sıralandı1:

  • Afyonkarahisar’ın Kızılören ilçesi: 2161 kişi
  • Bilecik’in İnhisar ilçesi: 2183 kişi
  • Kırklareli’nin Kofçaz ilçesi: 2251 kişi
  • Kırıkkale’nin Çelebi ilçesi: 2302 kişi
  • Çankırı’nın Bayramören ilçesi: 2433 kişi
  • Rize’nin Hemşin ilçesi: 2482 kişi
  • Erzincan’ın Otlukbeli ilçesi: 2577 kişi

Bu ilçeler ülkenin en ücra köşeleri oldu! İşte Türkiye'nin nüfusu en az ve en uzak ilçeleri! - Resim : 2

Nüfusu En Fazla Olan İl ve İlçeler

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip ili ise İstanbul oldu. İstanbul’un nüfusu 16 milyon 320 bin 688 kişi olarak kaydedildi1. İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya izledi.

İstanbul’da ise bazı ilçeler neredeyse Avrupa ülkelerinin nüfusuna yaklaştı. Esenyurt, 970 bin nüfusu geçerek İstanbul’un ve Türkiye’nin en kalabalık ilçesi oldu1. Esenyurt’u Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri ile Gaziantep’in Şahinbey ilçesi takip etti.

Türkiye’nin en az nüfuslu ilçesi hangisidir?

Türkiye’nin en az nüfuslu ilçesi Konya’nın Yalıhüyük ilçesidir. Yalıhüyük’ün nüfusu 1532 kişidir.

Türkiye’nin en kalabalık ilçesi hangisidir?

Türkiye’nin en kalabalık ilçesi İstanbul’un Esenyurt ilçesidir. Esenyurt’un nüfusu 970 bin kişidir.

 

Çok Okunanlar