Bluetooth’a Dev Güncelleme Geliyor, Kablosuz Kulakların Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor!

Teknoloji dünyasında çağ değiştiren bir buluş olarak görülen Bluetooth’a büyük bir güncelleme geliyor. Bu güncelleme ile artık kablosuz kulaklıkların şarjı çabucak bitmeyecek…

Bluetooth’a Dev Güncelleme Geliyor, Kablosuz Kulakların Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor!

Ortaya çıktığı dönemde kabloyu ortadan kaldırarak teknoloji dünyasında devrim niteliğinde bir buluş olarak değerlendirilen Bluetooth teknolojisinin geliştiricisi olan Bluetooth SIG şirketi, ilk kez 2020 yılında duyurulan “LE Audio” ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını ve artık bu teknolojinin cihazlarda kullanılmak üzere hazır olduğunu açıkladı. 2020 yılında duyurulan LE Audio özelliği için tamamlanan çalışmalar sonrası bu özelliği destekleyen kablosuz kulaklıklarda hem yüksek kaliteli müzik dinleme şansı olacak hem de bu kulaklıkların şarjı kolay kolay bitmeyecek.

LE Audio Ne Sunacak?

Normal şartlar altında daha önce devreye alınması beklenen LE Audio teknolojisi pandemi nedeniyle 2 yıllık gecikme sonrası Bluetooth SIG şirketi tarafından duyuruldu. Bluetooth LE Audio, Bluetooth tarihinin en büyük teknik şartname (spesifikasyon) olma özelliğini de barındırıyor. Üreticiler artık bu teknik şartname ile cihazlarına standart biçimde Bluetooth LE Audio özelliğini eklemek zorunda olacak. Yeni özelliğin ismi olan “LE Audio” (Low Energy Audio), Türkçe “düşük enerjili ses” anlamına geliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu özellik daha az enerji ile daha fazla verim sunuyor.

Büyük Dönüşümün Öncüsü Olabilir

Bluetooth’a Dev Güncelleme Geliyor, Kablosuz Kulakların Şarj Sorunu Ortadan Kalkıyor! - Resim : 1

Bluetooth SIG tarafından “Auracast” olarak marka haline getirilen bir özellikle birden fazla ses cihazı artık tek kaynaktan kullanılabiliyor. Yani örneğin bir televizyona onlarca hatta yüzlerce kişi kulaklık eşleştirebiliyor ve bu cihazlara eş zamanlı ses aktarılabiliyor. Bu noktada cihaz eşleştirmeleri QR kod üzerinden ya da NFC yöntemi ile kolay bir şekilde yapılabiliyor. Teknolojide atılan bu adım, artık sinema salonlarının da dönüşmesi konusunda öncü olabilir.

Kablosuz Kulaklık ve Hoparlörlerde Daha Uzun Pil Ömrü

Bluetooth SIG firması, Bluetooth LE Audio özelliği için ayrıca özel olarak “LC3 codec” geliştirdi. Bu yeni codec, AAC gibi temel codec’lerin aksine aynı bit hızda çok daha yüksek kalitede ses sunuyor. Hatta bu özellik, diğer codec’lerdeki bit hızlarının yarısından daha azında daha iyi ses kalitesi sunabiliyor. Kablosuz kulaklıklarda ya da kablosuz hoparlörlerde bu özellik daha az enerji, daha uzun pil ömrü ve daha uzun süre giden şarj anlamına geliyor.

Etiketler: teknoloji