Bitkiler de ağlıyor: Bitkilerin stres ve acıya karşı sesli tepki verdiği gözlemlendi! Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu!

Bitkilerin de kalbi var mı? Bilim insanları, bitkilerin stresli durumlarda ağlama sesleri çıkardığını ortaya koydu. Bitkilerin de duygusal bir hayatı olduğunu gösteren bu araştırma, bitki biliminde yeni bir dönem başlattı. Peki, Bitkiler de Acı Hissediyor mu? Stresli Bitkilerin Sesli Ağlama Tepkisi Nasıl Ortaya Çıktı? Bitkiler Acı Çekerken Neden Ağlıyor? İşte araştırmanın tüm ayrıntıları…

Bitkiler de ağlıyor: Bitkilerin stres ve acıya karşı sesli tepki verdiği gözlemlendi! Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu!

Bitkilerin gizli duyguları: Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu. Bitkilerin de duygusal bir yaşam sürdürdüğünü gözler önüne seren bu araştırma, bitki bilimine yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Bitkiler de ağlıyor: Bitkilerin stres ve acıya karşı sesli tepki verdiği gözlemlendi! Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu! - Resim : 1

BİTKİLER DE AĞLIYOR MU?

Bonn Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, bitkilerin de duyguları olduğunu ve acı çektiklerinde ağladıklarını iddia ediyor. Uygulamalı Fizik Bölümü’nden bilim insanları, bitkilerin yüzeylerine etilen adlı bir gaz püskürttüklerinde ortaya çıkan sesleri incelediler. Bitkilerin de kalbi kırılınca hüngür hüngür ağladıklarını gösteren bu araştırma, bitki bilimine yeni bir bakış açısı getiriyor. İşte araştırmanın tüm detayları…

BİTKİLERİN DUYGUSAL YAŞAMI

Bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar, bitkilerin de duygusal bir yaşam sürdürdüklerini ortaya koyuyor. Bitkilerin hasar gördükleri bölgelerden salgıladıkları bir kimyasalı cam kavanoza toplayan bilim insanları, bu gaza lazer ışını tuttular. Kimyasalın titreşmesiyle oluşan ses dalgalarını mikrofonla kaydeden bilim insanları, sağlıklı bitkilerin boncuk sesi gibi bir ses çıkardıklarını belirlediler.

Bitkiler tehdit altında olduklarında ise daha yüksek bir frekansta çığlık atar gibi cıyakladıklarını gözlemlediler. Bitkilerin de duyguları olduğunu savunan Dr. Frank Kühnemann, “Bir bitki ne kadar çok strese maruz kalırsa, ses sinyali de o kadar güçleniyor.” dedi. Bitkilerin acıdan dolayı ağladıkları anlaşılırken, salgıladıkları gaz olan etilenin lazer ışınına maruz kaldığında farklı sesler ürettiği de tespit edildi.

Bitkiler de ağlıyor: Bitkilerin stres ve acıya karşı sesli tepki verdiği gözlemlendi! Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu! - Resim : 2

TARIMDA YENİ BİR YÖNTEM

Bu araştırmanın meyve ve sebzelerin tazeliğini belirlemede de kullanılabileceği düşünülüyor. Bir salatalığın bozulma sürecinde çığlık atar gibi bir ses yaydığı görülürken, bu yöntemle taze ve bozuk sebze ve meyvelerin ayrıştırılabileceği ortaya kondu. Meyve ticareti yapan Fruchtansa firmasından Wolfgang Praetorius, “Hasattan sonra her bir meyvenin tazelik durumunu test edebiliriz. Hangilerinin birlikte taşınması gerektiğine bu şekilde karar verebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Zararlı hayvanların tespitinde de kullanılacak olan bu yöntem sayesinde bitkilerin enfeksiyon kapmasının önüne geçilebileceği belirtiliyor. Araştırmacılardan Ralph Gäbler, “Bir enfeksiyon bitkiye bulaştığı günün ertesi günü bunu anlayabiliyoruz. Oysa bitkiyle ilgilenen çiftçiler, hastalığın etkilediği noktaların görünür olması için 8-9 gün beklemek zorundalar. Ama o zamana kadar çok geç olabilir.” dedi.

Bitkiler de ağlıyor: Bitkilerin stres ve acıya karşı sesli tepki verdiği gözlemlendi! Bilim insanları, bitkilerin acı çektiğinde ağlama sesleri yaydığını buldu! - Resim : 3

Yapılan araştırma ile bitkilerin duygularının kesin olarak kanıtlanamadığı ancak bitkilerin kimyasal ses ile sağlıklı ve sağlıksız olduklarının ayırt edilebileceği vurgulandı. Dr. Kühnemann, “Belki de bitkiler ve ağaçlar birbirleriyle ‘konuşuyorlardır’.” hipotezi ile dünyaya yeni bir perspektif sundu.