Bir apartmanda yaşıyorsanız, bu emsal karara mutlaka göz atın! Kapıcılara kötü, apartman sahiplerine müjdeli haber! Yargıtay, son noktayı koydu!

Apartmanda görevli olan kapıcılara yönelik görülen bir davadan gelen emsal karar, herkesi şaşırttı. Kapıcılara kötü haber; apartman sahiplerine müjdeli haberi veren kurum ise Yargıtay oldu.

Bir apartmanda yaşıyorsanız, bu emsal karara mutlaka göz atın! Kapıcılara kötü, apartman sahiplerine müjdeli haber! Yargıtay, son noktayı koydu!

Her geçen gün daha da gelişen dünyada gelişen ve dönüşen tek şey teknoloji olmadı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hız kazanan mimari dönüşüm de pek çok alışkanlığı değiştirdi. Bu bağlamda müstakil evlerin yerini alan apartman dairelerinin sayısı her geçen gün artmaya başladı. Apartman dairelerindeki katlar yükseldikçe bir meslek haline gelen kapıcı, apartman sakinlerinin en büyük yardımcısı olur hele geldi.

Apartman sakinlerinin eli kolu olan; görev yaptıkları binaların bakımından korunmasına; temizliğinden güvenliğinin sağlanmasına; kaloriferlerin yakılmasından küçük çaptaki onarımlar ve taşınmazda oturanların alışveriş işlerinin görülmesine kadar pek çok işle uğraşan kapıcılara yargıtaydan kötü bir haber geldi. Mesai ücretlerini alamayan bir kapıcının mahkemeye başvurmasıyla başlayan davada Yargıtay kararını verdi.

YARGITAY’DAN KAPICILAR İÇİN EMSAL KARAR

Bir apartmanda yaşıyorsanız, bu emsal karara mutlaka göz atın! Kapıcılara kötü, apartman sahiplerine müjdeli haber! Yargıtay, son noktayı koydu! - Resim : 1

Apartmanda yer alan her türlü işleri gören ve bu işlerden sorumlu tutulan kapıcılar ya da apartman görevlileri mesai ücreti konusunda beklenmedik bir karar ile karşılaştı. Bir apartmanda kapıcılık yapan ve yaptığı işler nedeniyle fazla mesai talep eden davacı, mahkemeyi kazandı. Kapıcıyı haklı bulan mahkemeye itiraz eden apartman yönetimi ise, temyize gitti.

Temyizin görüldüğü Yargıtay 9. Hukuk dairesi mahkeme ile aynı kararı vermedi. Apartmanda görev yapan kapıcıların belirli bir çalışma süresi olmadığına dikkat çeken Yargıtay, aralı bir iş olması ve aralıksız çalışılmaması nedeniyle kömür kaloriferi olmayan apartmanlarda kapıcılara mesai ödenmemesi gerektiğine hükmetti.

KARARDA KAPICILARIN İŞİNİN ARALIKSIZ OLMAMASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Yargıtay’ın verdiği kararda kapıcı hizmetlerinin aralı işler olduğuna dikkat çekildiği görülürken, gün içerisinde dinlenme sürelerine şu cümleler ile dikkat çekildi: “Kapıcıların vazifeleri aslında aralıksız sürmeyip, vakit vakit ifa edilmesi icap eden işlerden olup işlerin yapıldığı vakitler arasında kalan boş zamanları kapıcının dilediği gibi kullanma imkanı olduğu unutulmalarıdır. Bu zamanların günlük çalışma süresine dahil edilmesi mümkün değildir.” Kararın devamında ise, kapıcıların mesaisine ilişkin mahkemenin vardığı oybirliği yer aldı.

Yargıtay’ın verdiği kararın devamında ise; “Bu itibarla, kapıcıların fazla mesai taleplerine ilişkin araştırma ve inceleme yapılırken öncelikle kapıcının çalıştığı apartmanın daire sayısının ve bir günde yaptığı işlerin neler olduğu ve bu işlerin ne kadar zamanda yapacağının tespit edilmesi ve buna göre fazla mesai yapıp yapmadığı saptanması, tanık anlatımlarının da bu saptamalar ışığında değerlendirilmesi gerekir. Kömür kaloriferli olmayan binada görev yapan ve sabah ve akşam servise dışında farklı görevler yaptığı ispatlanamayan konut kapıcısı için fazla çalışma ücretinden söz edilemez. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.