Bilim meraklılarını ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı! NASA bugün açıkladı! Artemis programının hazırlıkları başladı! Bu kez Ay’da konaklanacak!

Son zamanlarda çalışmalarını hızlandıran ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bir kez daha Ay’a gitmek için Artemis adını verdiği bir programın start aldığını tüm dünya kamuoyu ile paylaştı.

Bilim meraklılarını ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı! NASA bugün açıkladı! Artemis programının hazırlıkları başladı! Bu kez Ay’da konaklanacak!

Bir süre önce bilim insanlarının üzerinde çalışmalar başlattığı dünya dışındaki gezegenler ile gök cisimleri arasında yer alan ay, kuşkusuz tüm dünyanın en çok çabayı sarf ettiği gökyüzü cisimlerinden biri oldu. Pek çok ülkede yer alan uzay istasyonunun üzerine çalıştığı ve Ay’da yaşam için her geçen gün bir aşama kaydettiği çalışmalara bir yenisi ise bugün ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından eklendi.

Bir yandan yaşam olduğunu keşfettiği Mars üzerine çalışan bir yandan da Ay’a ilişkin çalışmalarını sürdüren NASA, bugün itibariyle bilimsel çalışmaları kapsamında yeni bir programın başladığını duyurdu. Yeni programına Artemis adını veren NASA, dünya kamuoyu ile program kapsamındaki hedeflerini ve Ay’da konaklama yapılacak olan tarihi açıkladı.

NASA, ARTEMİS PROGRAMINI DEVREYE SOKTU

Bilim meraklılarını ilgilendiren son dakika gelişmesi yaşandı! NASA bugün açıkladı! Artemis programının hazırlıkları başladı! Bu kez Ay’da konaklanacak! - Resim : 1

Gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekleyen NASA, Ay’a dönüş hedefi doğrultusunda geliştirdiği Orion uzay kapsülünü üç kademeli program ile hayata geçirdi. Bu programın ilk aşaması olan Artemis 1 için düğmeye basan NASA, ORian uzay kapsülünü Ay’a fırlattı. Konuya ilişkin açıklama ise, NASA’nın Orion Ay uzay aracı girişimini yöneten Howard Hu’dan geldi.

Bilimsel görevleri desteklemek üzere habitatlara ihtiyaç duyulacağını ifade eden açıklamalarda bulunan bilim insanı Howard Hu, BBC’ye yaptığı açıklamada ayda konaklanabilecek olan tarihi ilk kez açıkladı. İddiaları açıklamalarda bulunan Hu, “İnsanlar bu 10 yıl içinde Ay'da uzun süre kalabilirler” diye konuştu.

ARTEMİS, DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Artemis 1 programının misyonuna ilişkin çarpıcı açıklamalarını sürdüren Howard Hu, ‘insanlı uzay uçuşu için tarihi gün’ olarak tanımladığı programın başlamasına ilişkin, “Sadece ABD için değil, dünya için uzun vadeli derin uzay araştırmalarına attığımız ilk adım” dedi. Aynı zamanda Dünya'nın atmosferine saatte 38 bin kilometre hızla giriş yapacak olan Orion modülünü güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirmeyi hedefleyen Artemis 1 programı kapsamını anlatan Hu, şu sözler ile açıklamalarını noktaladı:

“NASA için tarihi bir gün ama aynı zamanda insanlı uzay uçuşunu ve derin uzay araştırmalarını seven tüm insanlar için de tarihi bir gün. Ay'a geri dönüyoruz, sürdürülebilir bir program için çalışıyoruz ve bu bizi tekrar Ay'a indirecek insanları taşıyacak araç. Artemis 1 görevinin en kritik aşamalarından biri ise, Orion modülünü güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmek.”

Etiketler: nasa, artemis, bilim