Bilim Dünyası Resmen Şokta! Hadron Çarpıştırıcısı Çalıştırıldıktan Saatler Sonra Yeni Bir Keşif...

Bilim dünyası ve bilim meraklıların da yakından takip ettiği Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yine inanılmaz bir keşfe imza attı. Çalıştıktan saatler sonra çıkan sonuç gündem oldu! İşte detaylar…

Bilim Dünyası Resmen Şokta! Hadron Çarpıştırıcısı Çalıştırıldıktan Saatler Sonra Yeni Bir Keşif...

Yıllar sonra yeniden faaliyete geçirilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, çalıştırılmasından sadece saatler sonra çok büyük bir keşfe imza attı. Daha önce gözlemlenmeyen üç yeni parçacığın keşfinin daha sağladığı ifade ediliyor. Bu yönüyle yapılan deneyin sonuçları bilim dünyasında yeni beklentilerin de oluşmasına neden oldu. Bir süredir sistemin geliştirilmesine ilişkin çalışmaların yapılması nedeniyle kapalı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, yeniden faaliyetlerine başlamasının ardından dikkat çekti. Faaliyetlerine kısa bir süre içinde yeniden başlayan çarpıştırıcıdan kısa sürede elde edilen sonuçlar ise bilim dünyasını şoke etti.

Üç Yeni Parçacık Keşfedildi!

Bilim Dünyası Resmen Şokta! Hadron Çarpıştırıcısı Çalıştırıldıktan Saatler Sonra Yeni Bir Keşif... - Resim : 1

Son üç yıldır öngörülemeyen düzeylerde enerji seviyelerine dayanıklılık sağlamak için geliştirilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, son bilimsel faaliyetlerinin ardından yeniden deneylere başladı. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesinde görev yapan bilim insanları, ilk çalıştırmanın ardından daha önce hiç görülmemiş 3 yeni egzotik parçacığın keşfedildiğini aktardır. Söz konusu parçacıkların ikisinin dört kuarktan oluşan tetrakuark, kalan birinin ise beş kuarktan oluşan pentakuark parçacıkları olduğu aktarıldı.

Yeni keşif sonrasında gözlemlenen maddeleri oluşturan ve şimdiye kadar bulunmuş temel parçacıkları ve etkileşimlerinde önemli rol üstlenen üç temel kuvveti açıklayan, Standart Model kuramının doğrulandığı aktarıldı.

Yeni Keşif Çağına Girildiği Aktarıldı!

İnsanlığın önemli bir yeni keşif çağına girdiğini ifade eden uzmanlar, yapılan deneyin sonuçlarını değerlendirdi. Uzmanlara göre, Higgs bozonu kadar büyük olmasa da gelecek için önemli sonuçlar elde edildiği aktarılıyor. Özellikle yeni keşif ile Hadron Çarpıştırıcısı’nın daha önce görülmeyen, ancak evreni oluşturan temel yapı taşlarından birini ortaya çıkarmaya hiç olmadığı kadar yakın oldukları aktarıldı.

Atomlarda prton ve nötron gibi temel bileşiklerin 3 kuarktan oluşurken, 4 – 5 kuark kombinasyonlarına nadiren rastlandığı ifade edildi. Öte yandan bu çalışmaların karanlık madde gibi hala gizemini koruyan fenomenleri de açıklaması bekleniyor.