Beklenen kanun teklifi meclise geldi seçim öncesi beklenen yeni imar barışı ve yapı kayıt belgesi affı için ilk adım atıldı

Milyonlarca kişinin beklediği yeni imar barışı müjdesi için meclis ilk adımı attı. İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunuldu. Yeni imar barışı ne zaman çıkacak, 2023 yılında yapı kayıt belgesi affı olacak mı sorusuna yanıt meclisten geldi.

Beklenen kanun teklifi meclise geldi seçim öncesi beklenen yeni imar barışı ve yapı kayıt belgesi affı için ilk adım atıldı

2018 senesinde çıkartılan imar barışı başvuru rekoru kırmıştı. Ancak aynı yıl yaşanan Rahip Brunson krizi nedeniyle pek çok kişi ya başvuru yapamamış ya da yapı kayıt belgesi ücreti için belirlenen son başvuru tarihine kadar ödeme yapamadığı için başvurusu iptal edilmişti.

 Bu nedenle yapı kayıt belgesi başvurusu yapan ve işlemi kabul edilen milyonlarca kişi de belgesi iptal edildiği için başvuru hakkını yitirmiş ve imar barışı kapsamı dışına çıkmıştı. Belediyeler kaçak yapı yıkımlarına başlarken milyonlarca kişi mağdur duruma düşmüş ve hükümetten yeni bir imar affı düzenlemesi beklemeye başlamıştı. 

YENİ İMAR BARIŞI KANUN TEKLİFİ MECLİSE SUNULDU! 2022 YIL SONU YA DA 2023 YILINDA İMAR BARIŞI GELECEK Mİ?

BBP Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından imzalanarak meclise sunulan kanun teklifi büyük heyecan yarattı. Millet İttifakı ortakları arasında yer alan Destici tarafından meclise sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi milyonlarca kişinin yeniden gözlerini imar barışına çevirmesine neden oldu. 

Beklenen kanun teklifi meclise geldi seçim öncesi beklenen yeni imar barışı ve yapı kayıt belgesi affı için ilk adım atıldı - Resim : 1

Verilen kanun teklifi kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi gündeme geldi. 

İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı imar Kanununun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "31/12/2017" ibaresi "30/7/2022" şeklinde, "31/10/2018" ibaresi "31/10/2022" şeklinde ve "31/12/2018" ibaresi "31/12/2022 şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 3194 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 26- Bu maddenin yayımı tarihinden önce geçici 16 ncı madde uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alıp anılan maddede belirlenen süre kayıtlarına aykırılık nedeniyle belgeleri iptal edilenler hakkında 32 nci ve 42 nci maddeler uyarınca tesis edilen idari işlemler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla iptal edilir, tahsil edilemeyen idari para cezalan terkin edilir, tahsil edilmiş olanlar ilgililere iade edilir. Birinci cümle kapsamındaki kişiler hakkında kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davaları düşer, mahkûm olunan cezalar bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Beklenen kanun teklifi meclise geldi seçim öncesi beklenen yeni imar barışı ve yapı kayıt belgesi affı için ilk adım atıldı - Resim : 2

Söz konusu kanun teklifi ilk olarak komisyonda görüşülürken komisyondan onay alması durumunda meclis gündemine gelecek. Meclisin onaylaması durumunda ise kanun teklifi onaylanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. 

Etiketler: meclis, kanun