Bankalar KKM Sonrası Hesap Kapatanlara Yüksek Faiz Uyguluyor: Yüzde 45’e Varan Oranlar

KKM’den çıkış süreci hızlanıyor. KKM başvurularının azalmasıyla birlikte, bazı bankalar yeni hesap açmıyor. KKM’den çıkışı teşvik etmek isteyen bazı bankalar ise, KKM hesabını kapatanlara yüzde 45 faiz sunuyor.

Bankalar KKM Sonrası Hesap Kapatanlara Yüksek Faiz Uyguluyor: Yüzde 45’e Varan Oranlar

AK Parti’nin seçim vaatlerinden biri olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci hız kazandı. Son iki haftada KKM hesapları 60 milyar lira azalırken, bazı bankalar yeni hesap açmama kararı aldı.

BANKALAR YÜZDE 45 FAİZ SUNUYOR

NTV’nin haberine göre; KKM’den ayrılıp TL mevduata geçenlere ise yüzde 45 faiz imkanı sağlanıyor.

Yatırım Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, “KKM çok büyük bir ürün haline geldi. Bu üründen aniden vazgeçmek kolay değil. Özellikle KKM’den TL’ye dönüp vadeyi uzatmak isteyenlere yüzde 35 faiz veriliyor. Ama KKM hesabını kapatıp TL’ye geçmek isteyenlere yüzde 45’lik bir getiri var.” dedi.

TL mevduat hesabı ile KKM dönüşlü TL mevduat hesabı arasında faiz farkı büyük. TL mevduatta faiz oranı yüzde 33-38 iken, KKM dönüşünde bu oran yüzde 45.

Yılmaz, “Şu anda KKM faizini düşürüp, TL faizini yükselterek yatırımcıyı teşvik etmeye çalışıyorlar. Ürün hala piyasada ve kullanılıyor. Yani paranızı KKM’de değerlendirebiliyorsunuz. Burada amaçlanan şey cazibeyi azaltmak.” şeklinde konuştu.

Kur Korumalı Mevduatın toplam büyüklüğü son açıklanan verilere göre 3 trilyon 348 milyar lira seviyesinde.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuş ve KKM ve OVP uygulamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunmuştu.

KADEMELİ ÇIKIŞ

Bakan Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda fazla yorum yapmak istemediğini belirterek, önceliklerinin OVP’yi hayata geçirmek ve piyasa koşullarının uygun olduğu ölçüde rezerv arttırmak olduğunu ifade etti.

KKM’den bir çıkış planları olduğunu ve bunu kademeli olarak uygulayacaklarını söyleyen Bakan Şimşek, “KKM şu an bir gerçektir. Bu gerçekten zaman içinde bir çıkış stratejisi geliştireceğiz. Mevduat sahipleri endişe etmesin. Onlar için herhangi bir önemli değişiklik yapmayacağız.” diye konuştu.

Vatandaşın portföy tercihlerine her zaman saygı duyduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, “Lira mevduatını cazip kılınca, ülkede makro finansal istikrarı kalıcı hale getirince, rezervlerimizi güçlendirince farklı bir strateji benimseyebiliriz. Bugün itibarıyla KKM devam ediyor. Arada sırada bankalar için makro ihtiyati bir çerçeve belirleyebiliriz.” dedi.