Bankadan icra gelenler dikkat: Bunları mutlaka bilmelisiniz!

Temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankalardan kredi talebinde bulunanlar borcunu ödeyemediğinde haciz işlemi ile karşılaşabiliyor. İcra borcu ile başlatılan bu süreç devam ederken oluşan yasal takip sonrasında karşılaşılacaklar ve yapılması gerekenler detayları ile haberimizde…

Bankadan icra gelenler dikkat: Bunları mutlaka bilmelisiniz!

Acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çekilen krediler üst üste yığıldığında banka tarafından icralık olunabiliyor. Bankadan yazılı icra kişiye ulaştırıldığı anda Merkez Bankası'nın kara listesine eklenebilir ve bu yasal bir takip sürecinin başlatılabilmesi anlamına gelir. Böyle bir durumla karşılaşan kişinin öncelikle yapması gereken bankaya gitmesi ya da bankanın bağlı olduğu avukatlık bürosu ile gidip görüşmesi gerekir. İcra borcunun oluşma sürecinde yasal takibe ulaşmadan önce kişinin 180 günlük bir zamanı bulunur. Ödeme yapılmayan süre bu 6 ayı aştığı anda yasal işlem başlatılır.

 YASAL TAKİBE TAKILIP İCRALIK OLAN NE YAPMALIDIR?

Uzun süre ödenmeyen bir borç sonrası banka tarafından bir uyarı alınır. Ardından yasal takip başlatılır ve icra borcunun ödenebilmesi için kefaret olarak konmuş olan mal üzerinde bir yaptırım uygulanır. 30 günlük ödenmemiş bir borç sadece gecikme faizi eklenerek kişiye sunulur. Bu zaman 180 güne doğru yaklaştığında bir uyarı tebligata çekilir. Gecikme faizine ek ihtar ücreti de eklenir. 6 aylık sürede olduğu anda banka kişiyle iletişime geçerek yapılacaklar üzerine bilgilendirme sunar.

 Banka iletişime geçtiği anda kişi borcu yapılandırmaya yönelik teklifte bulunabilir. Böyle bir durumda kişi gecikme faizini ve ihtar ücretini ödeyip borcu tamamen kapatabilir. Herhangi bir şekilde uzlaşma yoluna gidilmezse yasal takip başlatılır.

 YASAL TAKİP SÜRECİNDE NELER YAŞANIR?

Bankadan icra gelenler dikkat: Bunları mutlaka bilmelisiniz! - Resim : 1

Yasal takip süreci başladığında avukata devredilir. Bu süreçte avukat ile görüşmeler başlar her ne olursa olsun kişi konu üzerine uzlaşmacı bir yaklaşım sergilemediğinde 3 aya kadar hapis cezası oluşur. İcra Müdürlüğü tarafından 7 gün içinde borcun ödenmesine yönelik bir emir gelir. 7 gün geçtiği anda kişinin mal varlığına yönelik satılamaz şerhi düşülür.

 Kişinin üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa o kişi için haciz uygulanmaz. Fakat alacağa yönelik en fazla 3 aya kadar hapis cezası uygulanır. Çalışıyorsa maaşı haczedilir. Bankada bulunan tüm hesaplar haciz altına alınır. Kişi ileriye dönük olarak kredi çekemez. Devlet üzerinden online olarak kişinin üzerinde haciz olup olmadığı da sorgulanabilir.

 İCRAYA DÜŞEN DAVALAR NASIL SONUÇLANIR? HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Kredi borcu avukata intikal ettiği anda kara listeye alınır. İcra takibi başlatılır. Kredi notu riskli hale gelir. Kredi sicili bozulur ve 5 yıl süre ile herhangi bir şekilde ne kredi kartı alabilir ne de kredi çekilebilir. Banka istediğinde hesaplara bloke koyabilir. Maaşın belli bir kısmını bloke koyabilir yaşanılan ev haciz edilebilir.

 Kişinin üzerinde herhangi bir icra borcu olup olmadığını ve haciz sorgulamasını yapabilmesi online ortamda mümkündür. E-devlet platformuna giriş yapıldıktan sonra e-haciz banka kategorisine girilir. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığına sayfasına geçilir. Uygulama üzerinden bloke ve elektronik haciz sorgulaması yapılabilir.