Bakan Vedat Bilgin'den EYT açıklaması! Yaş şartı, prim ödemesi ve sigortalılık süresi artık kesinleşti!

Uzun süredir açıklanması beklenen EYT yasası için geri sayım başladı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenleme çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Bakan Vedat Bilgin, tüm detayları anlattı.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT açıklaması! Yaş şartı, prim ödemesi ve sigortalılık süresi artık kesinleşti!

Sosyal Güvenlik Kurumu yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarını sağlayan yüzbinlerce vatandaşa her ay emeklilik hakkı tanımlamaktadır. Bu üç şart altında kişiye özel olarak tanımlanan emeklilik hakkı kapsamında her vatandaşa kendi çalışma hayatına ve diğer özelliklerine göre hesaplanan emekli maaşı bağlanmaktadır. Bugün milyonlarca kişinin belki de tek gelir kaynağı olan ve işgücünün azaldığı yaşlılık dönemini bir nevi garanti altına alan bu ödeme hizmeti, seneler önce getirilmiş olan bir kanun sebebi ile milyonlarca kişinin mağduriyetine sebep olmuştur.

1999 yılında açıklanan sigorta kanunu kapsamında birtakım değişiklikler yapıldı ve o dönemde çalışma hayatı bulunan milyonlarca vatandaş büyük bir mağduriyet yaşadı. Prim ödemesi ve sigortalılık süresini tamamlamış olmalarına rağmen 1999 sigorta kanunu sebebi ile yaşa takılan ve bu yüzden de senelerdir emekli maaşları bağlanmayan vatandaşlar, uzun süredir hükümet yetkililerinin bu konuya bir el atmalarını bekledi. Yaklaşık 5,5 milyon kişi oldukları tahmin edilen EYT’liler için bu sene nihayet harekete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, temmuz ayının başı itibari ile EYT düzenleme çalışmalarını başlattı.

Bakanlıktan gelen EYT hamlesi ile emekli maaşı alabileceklerine dair umutlanan EYT’liler, yasanın ne zaman çıkacağını, kimleri kapsayacağını merak etmeye başladı. Sene sonuna doğru yaklaşırken haklarının tanımlanması için sabırsızlanan vatandaşlara, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den beklenen açıklama geldi. Bakan Bilgin, kimlerin ne şekilde emekli edileceğine değindi.

EYT YASASINA İLİŞKİN AYRINTILAR!

Bakan Vedat Bilgin'den EYT açıklaması! Yaş şartı, prim ödemesi ve sigortalılık süresi artık kesinleşti! - Resim : 1

Yakın zaman içerisinde Meclis’e sunulacak olan EYT yasa teklifine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının ortadan kaldırılamayacağına dikkat çekti. Yasadan yararlanabilmek için 1999 senesinden önce çalışmaya başlanmış olması gerektiğini ifade eden Bakan Bilgin, yeni dönemde yaklaşık 1,5 milyon EYT’linin emekli olacağını açıkladı.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Aralık ayının ilk haftasında Meclis’e sunulacak olan EYT yasa tasarısı, ocak ayı itibari ile yürürlüğe girecek. Yasa ile birlikte emekliliğe hak kazanacak olan EYT’lilere, şubat ayı itibari ile maaşları yatırılmaya başlanacak.

Etiketler: EYT, prim, sigorta, vedat bilgin