Bakan Mehmet Şimşek’ten fahiş kira ve ev fiyatlarına çözüm: İşte atılacak adımlar

Kira ve ev fiyatlarındaki fahiş artış, Türkiye’de vatandaşın en büyük sıkıntılarından biri. Bu soruna kalıcı bir çözüm getirmek için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alınacak önlemleri açıkladı. Peki, Şimşek’in açıkladığı önlemler neler? Kira ve ev fiyatları nasıl dengelenecek? İşte detaylar…

Bakan Mehmet Şimşek’ten fahiş kira ve ev fiyatlarına çözüm: İşte atılacak adımlar

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira ve ev fiyatlarının uçtuğu Türkiye’de, vatandaşın yüzünü güldürecek haber verdi. Şimşek, fahiş kira ve ev fiyatlarına karşı alınacak tedbirleri açıkladı. Buna göre, konut arzının artırılması, deprem riski altındaki konutların yenilemesi ve sosyal konut projelerinin hayata geçirilmesi gibi önlemlerle kira ve ev fiyatları dengelenecek.

Şimşek, "Ülkemizin kalkınmasını hızlandırmak, küresel rekabette yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını yükseltmek temel amacımızdır.

Bu doğrultuda, teşebbüs hürriyeti ve dışa açık serbest piyasa ekonomisi ilkelerine bağlı bir politika izliyoruz.

Ancak zaman zaman piyasanın işleyişini bozan, tüketiciyi mağdur eden, rekabet ortamını zayıflatan fiyat hareketleriyle karşılaşabiliyoruz. Bu durumlarda hükümet olarak geçici nitelikte düzenlemeler yaparak piyasayı normal işleyişine döndürmeyi ve vatandaşlarımızı korumayı amaçlıyoruz.

Kira artışlarının yüzde 25’i geçmemesi, kira uyuşmazlıklarının arabulucuya gitmesi gibi… Bunlar bu tür düzenlemelerden bazılarıdır.

Orta vadede ise, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önlenmesi için, konut arzını artırarak talep baskısını azaltmak, deprem riski taşıyan konutları yenilemek ve yeni sosyal konutlar inşa etmek gibi önlemler alacağız.

Bunun yanında bütçe dengesini uluslararası standartlarda tutmak için kamu harcamalarını rasyonelleştirecek ve tasarrufları artıracağız. Kamu tasarrufları cari dengeye de katkı sağlayacaktır.

Para politikasında da rasyonelleşme yoluna gidilmiştir.

Katma değer ve verimlilik sağlayacak yapısal reformlar Orta Vadeli Program ile duyurulmuştur. Uyguladığımız tüm politikalar ile mal ve hizmet piyasalarında dengesizliklerin giderileceğini, finansal piyasalarda istikrarın sağlanacağını ve enflasyonun düşeceğini bekliyoruz." dedi.