Bakan Kurum açıkladı! Artık konut döneminde bir devrin daha sonuna gelindi dükkan olmayacak

Dünyada deprem bölgesi ülkeler arasında yer alan Türkiye, geçmiş yıllarda felaketler nedeniyle çok can kaybı yaşadı. Deprem felaketinde yıkılan binalar incelemeye alındığında artık bir devrin daha bitmesi yönünde karar alındı.

Bakan Kurum açıkladı! Artık konut döneminde bir devrin daha sonuna gelindi dükkan olmayacak

Konut döneminde bir devrin daha sonuna gelindi! Artık altı dükkan üstü daire dönemi bitti - Dünyada deprem bölgesi ülkelerde alınan kararlar artık yavaş yavaş Türkiye'de de etkinlik kazanmaya başlıyor. Asrın felaketinde 41 binden fazla can kaybı yaşandı. 1500'den fazla çocuk ailesiz kaldı. Yüzbinlerce kişi yurdunda ayrılmak zorunda kaldı. Yıkılacak onbinlerce bina var. Deprem bölgesi birçok ilçe ve bazı iller yeniden inşa edilmek üzere harekete geçildi. Kahramanmaraş ve Hatay hariç diğer illerde enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı.

Deprem bölgesinde yıkılan binaların en kısa sürede yeniden inşa edilmesi, vatandaşlara konutları tahsis edilmek üzere ilgili bakanlık çalışmalara başladı. Bu doğrultuda bir ilke imza atıldı. Artık altı dükkan, üstü daire dönemi kapandı.

Yıkılan binaların çoğunda müteahhitlerin inşa ettiği binalarda ticari amaçlı dükkanlarda taşıyıcı kolonların kesildiği veya kapladığı yeri ufaltıldığı tespit edildi. Binayı taşıyan kolonların merkez üssü Kahramanmaraş olan iki şiddetli deprem ardından yıkılması yeni kararların alınmasında etkili oldu.

YAPI İNŞASINDA YENİ DÖNEM

Depremin sancısının ağır hissedildiği Gaziantep'de bugün son durumu paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan evlerin ve yıkılacak evlerin 1 ay içinde ilk temellerin yükseleceğini söyledi.

Enkaza dönen illerde, devletin tüm imkanları seferber edilerek yaraların sarılmasında mücadele edilecek. Kentlerin yeniden ayağa kalkması felaketin acısını bir an evvel ortadan kalkması amacıyla enkaz çalışmaları bitirilerek 10 ilde aynı anda temeller yükselecek.

Büyük felaket sonrası bakanlık yetkilileri incelemelerinde tespit ettiği sonuçlar sonrası artık altı dükkan, üstü daire dönemine son verileceği açıklandı. Kararın alınmasında etkili olan gelişmede dükkan sahipleri geniş yer edinme hevesi, daha fazla para kazanma hırsı nedeniyle kolonları kestiği veya ufaltması 41 bin canın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Bakan Kurum açıkladı! Artık konut döneminde bir devrin daha sonuna gelindi dükkan olmayacak - Resim : 1

'ALTI DÜKKAN, ÜSTÜ DAİRE DÖNEMİ DE KAPANACAK'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, '1 ay içinde ilk temeller yükselecek. Deprem bölgesinde 2-3 ay içinde kalıcı ve güvenli konutların şantiyeleri görülecek. Altı dükkan, üstü daire dönemi de kapanacak.' ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkilileri deprem bölgesinde hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamaması için etkili çalışmaları sahaya sürmeye hazırlanıyor.