Bakan Kirişci konuştu! Tam yüzde 50 birden arttı! 20 bin TL’den 40 bin TL’ye çıktığı resmen duyuruldu

Geçtiğimiz gün bir kongrede konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci hem hayvan besiciliği yapanlara hem de hayvanseverlere müjdeli haberler verdi.

Bakan Kirişci konuştu! Tam yüzde 50 birden arttı! 20 bin TL’den 40 bin TL’ye çıktığı resmen duyuruldu

Hem çiftçilerin hem de besicilerin üretimini desteklemek adına çok sayıda destek sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, bir süre önce hayvan alımlarına ilişkin destek ödeme kalemlerini de artırmıştı. Bu bağlamda yeni çalışmalar gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı adına açıklamaları Bakan Vahit Kirişci yaptı. Bakan Kirişci, geçtiğimiz gün düzenlenen Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin (TVHB) 50. Büyük Kongresi’nde konuştu.

Üreticilere ödenen desteğin artırıldığını ve aynı şekilde veterinerlere ödenilen suni tohumlama desteğinin ikiye katlandığını müjdeleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan köpek katliamına ilişkin de konuştu. Sokak hayvanlarına sahip çıkan açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, aynı zamanda evcil hayvanlar için bakanlığın getirdiği yeniliklerden de bahsetti.

BAKAN KİRİŞCİ, HAYVANA ŞİDDETİ KINADI

Açıklamalarında kafasına kürek ile barınak görevlisinin vurması sonucu yaşamını yitiren köpeği anarak başlayan Bakan Kirişci, “Bir köpeği canice katleden insanlıktan nasiplenmemiş kişilerle ilgili nihai kararı yargı verecektir. Konunun takipçisi olduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak isterim. İl müdürlüklerimiz, hayvana şiddetle ilgili hadiselerde bu görüntüleri ihbar kabul ederek harekete geçmekte, gerekli yasal süreci takip etmektedirler. Can dostlarımıza şiddeti kabul etmemiz asla mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Ardından Kirişci, evcil hayvanlar için getirilen yeniliklerden şu sözler ile bahsetti:

“Hayvanları Koruma Kanunu gereği kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık'a kadar dijital kimliklendirme sistemiyle kayıt altına aldırmak zorundadır. Ancak yılbaşından itibaren 6 aylık yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulanmadan kayıt altına alınabilecek. 1 Ocak 2021'den bugüne kadar ülke genelinde toplam 580 bin 295 adet sahipli ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır.”

 Tam yüzde 50 birden arttı! 20 bin TL’den 40 bin TL’ye çıktığı resmen duyuruldu

Bakan Kirişci konuştu! Tam yüzde 50 birden arttı! 20 bin TL’den 40 bin TL’ye çıktığı resmen duyuruldu - Resim : 1

Şu ana dek veteriner hekimlerce yıllık 2,5 milyon civarında suni tohumlama yapıldığını bildiren Bakan Kirişci, “2023'ten itibaren bu sayıyı daha da artırmamızı sağlayacak yeni bir desteklemeyi hayata geçireceğiz. Suni tohumlamadan doğan buzağılara 200 lira ilave prim ödemesi yapmaya başlayacağız” dedi. Ardından düve alım desteklerinin ikiye katlandığını müjdeleyen Kirişci, şu şekilde konuştu:

“Ayrıca 2022 düve desteklerimize ilişkin yeni rakamları da burada duyurmak isterim. Düve alım desteği kapsamında, gebe düve destek üst limiti 20 bin liraydı, bunu 40 bin liraya, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır destek üst limiti ise 12 bin liraydı bunu da 25 bin liraya çıkarmış bulunuyoruz. Düvelerin, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilmesi durumunda, düve veya manda başına fiyatın yüzde 50'sini, diğer tedarik merkezlerinden temin edilmesi durumunda ise yüzde 40'ını hibe olarak ödeyeceğiz. Düve alım desteği müracaatları 1 Aralık 2022 ile 27 Ocak 2023 tarihleri arasında il veya ilçe müdürlüklerince alınacaktır.”