Avukatlar uyardı, mağdurlar anlattı! İkinci el araç alışverişlerinde dolandırabilirsiniz! Aman dikkat, bu bahanelere sakın kanıp paranızı kaptırmayın!

Araç alım satımı gerçekleştirecek olan vatandaşların çok sık başına gelmeye başlamış olan nitelikli dolandırıcılık vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Serkan Mürseloğlu, vatandaşları bazı noktalarda dikkatli olması için uyardı.

Avukatlar uyardı, mağdurlar anlattı! İkinci el araç alışverişlerinde dolandırabilirsiniz! Aman dikkat, bu bahanelere sakın kanıp paranızı kaptırmayın!

Otomobil sektöründe devam eden pahalılık birinci el araç piyasasında satışları durma noktasına getirirken, birinci el araç piyasasının karşısında daha düşük bütçelere hitap etmesiyle yeniden alternatif haline gelen ikinci el araç piyasası hareketlenmeye başladı. Bu hareketlilik sadece araç satışlarını değil, aynı zamanda kötü niyetli kişilerin dolandırıcılık planlarını da ikinci el araç piyasasına taşımasına neden oldu.

Hem telefon hem de araç alışverişlerinde son günlerde daha sık yaşanmaya başlamış olan dolandırıcılık vakalarını mercek altına alan Posta Gazetesi’nden Selen Serdaroğlu, konuya ilişkin Avukat Serkan Mürseloğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Vatandaşları ikinci el araç satarken ya da alırken yapması işlemler konusunda uyaran Avukat Mürseloğlu, dolandırıcılık vakaları ile karşılaşıldığında hangi adımların takip edilmesi gerektiğini de kamuoyu ile paylaştı.

AVUKAT SERKAN MÜRSELOĞLU, ARAÇ SATACAKLARI UYARDI

Avukatlar uyardı, mağdurlar anlattı! İkinci el araç alışverişlerinde dolandırabilirsiniz! Aman dikkat, bu bahanelere sakın kanıp paranızı kaptırmayın! - Resim : 1

Özellikle ikinci el araç piyasalarını sarmış olan nitelikli dolandırıcılık vakalarının her geçen gün çoğaldığını belirten Avukat Serkan Mürseloğlu, “Mağdur hileli davranışlarla aldatılarak noter huzuruna götürülüyor. Noter huzurunda devirden sonra paranın aktarılacağı belirtiliyor. Buna inanan kişi de devri verdikten sonra alacağına bir türlü kavuşamıyor. ‘Aracımı sattım, yalnız paramı alamadım, ne yapabiliriz?’ şeklinde çok şikayet alıyoruz” açıklamalarında bulundu. Avukat Mürseloğlu, açıklamalarının devamında ise, dolandırıcılık ile karşılaşıldığında yapılması gerekenleri anlattı.

Dolandırıcılık ile karşılaşılması halinde vatandaşların atması gereken adımları anlatan Avukat Mürseloğlu, “Araç üzerine ihtiyati tedbir konulması lazım ve aracın üçüncü iyi niyetli kişilere satılmasına engel olmak gerek. Üçüncü kişi aracınızı iyi niyetli kişilere sattıktan/devrettikten sonra o aracı bir daha alma imkanımız olamıyor; olsa dahi haksız ve haklı çıkarlarsa bile aldatan ve dolandıran kişinin hiçbir varlığı olmadığı için icra yoluyla tahsil kabiliyeti de olmuyor. Bu tür durumlarda ‘alış ve ticaretlerde noter huzurunda paranızı aldınız mı?’ sorusu soruluyor ve bunun o esnada alınması gerekiyor. Alınmadığı ve imza atıldığı takdirde bir daha tahsil kabiliyeti çok zorlaşıyor. Bunun için yaptırımlar her ne kadar da üst düzey olsa da dolandırıcıları engellemeye yetmiyor”  dedi.

DOLANDIRICILAR, ÇEŞİTLİ BAHANELER KULLANDI

Avukat Serkan Mürseloğlu’ndan sonra mağdurların da açıklama yaptığı haberin detayları incelendiğinde dolandırıcıların genellikle; “EFT işlemi bazen uzun sürebiliyor, yarım saate hesabınızda olur” sözü ile vatandaşları dolandırdığı ortaya çıktı. Kendi mağduriyetini anlatarak, diğer vatandaşların mağduriyetinin önüne geçmek isteyen mağdur R.G. ise 50 bin TL dolandırıldığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Önce bana kaparo gönderdiler, ben de Kırşehir'e arabamı satmak için gittim. Aracımızın satışını yaptık. 'Ofiste parayı vereceğiz' dediler. Ofise gittiğimizde bir miktarını verdiler, 50 bin Türk Lirası kaldı. Kalan paraya da senet yaptılar '2 gün içinde para eline geçer' dediler. Ama maalesef param elime geçmedi ve kendilerinden şikayetçi oldum.”