Avukatlar kesin bir dille uyardı! Kiracıysanız, imza atmadan önce iki kez düşünün! Tahliye sözleşmesi evinizden çıkarabilir!

Kiracıların yaşadığı güncel sorunlara ilişkin detaylı olarak kamuoyunu bilgilendiren Avukat Şafak Baysal, kiracıları dikkat etmesi gereken konularda uyardı. Baysal, özellikle de tahliye sözleşmesi konusuna dikkat çekti.

Avukatlar kesin bir dille uyardı! Kiracıysanız, imza atmadan önce iki kez düşünün! Tahliye sözleşmesi evinizden çıkarabilir!

Son zamanlarda Türkiye gündeminde yer alan sabit kira artışına rağmen fazla fazla yapılan kira zamları, kiracıların temel sorunlarını oluştursa da evlerini daha yüksek bir kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin ortaya çıkardığı tek sorun bu olmadı. Kira sözleşmesine ek sözleşmeler imza attırmaya başlamış olan ev sahiplerine işaret eden açıklamalarda bulunan Avukat Şafak Baysal, kiracıların dikkatli olması konusunda uyarılarda bulundu.

Kira artışları bir yana evlerini tahliye edip, artışın üzerinde evini kiraya vermeye çalışan ev sahipleri, şimdi de tahliye sözleşmesini ortaya çıkardı. Kiracıların önemsemediği tahliye sözleşmelerinin hukuken geçerliliğine ve önemine değinen Avukat Şafak Baysal, kiracıları imza attıkları her metne karşı detaylı bir şekilde uyardı. Aynı zamanda Baysal, kira ödeme yöntemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

KİRANIZI ELDEN ÖDEMEYİN

Kiracıların son zamanlarda sıklıkla mahkeme yolunu tuttuğunu bildiren Avukat Şafak Baysal, bu davaların temelinde yer alan nedenlerden birinin elden ödemeler olduğunu belirtti. Kiranın elden ödenmesi halinde kötü niyetli kişilerin kiraları ödenmemiş gibi gösterebileceğini ifade eden Baysal, kiracıların elden ödeme yaparken karşılığında mutlaka bir makbuz almasını tavsiye etti. Üstelik Baysal, kiracılara sadece bu uyarıda da bulunmadı.

Kiracıların aynı zamanda ödeme yöntemi olarak seçmesi gereken yöntemi de açıklayan Avukat Şafak Baysal, kiranın mümkün mertebe bir banka aracılığıyla Havale ya da EFT gibi para transfer işlemleriyle yapılması gerektiğini beyan etti. Kiracılara belirlenmiş olan sabit kira artış oranını da hatırlatan Baysal, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konutlarda maksimum yüzde 25 artış yapılabileceğini vurguladı.

TAHLİYE SÖZLEŞMESİNE DİKKAT EDİN

Avukatlar kesin bir dille uyardı! Kiracıysanız, imza atmadan önce iki kez düşünün! Tahliye sözleşmesi evinizden çıkarabilir! - Resim : 1

Kira sözleşmesiyle birlikte ev sahiplerinin imzalattığı tahliye sözleşmesi konusunu gündeme taşıyan Avukat Şafak Baysal, kiracıları; “Ne yazık ki pratikte de tahliye taahhütnamesi dediğimiz bir sıkıntı var. Genelde kişiler bir eve geçerken, kira sözleşmesinin yanında tahliye taahhütnamesi de dolduruyor. Bu taahhütname doldururken herhangi bir tarih ve yazı olmadan doğrudan imza atılarak dolduruyor. Bunu da ev sahipleri elinde koz olarak kullanıyorlar. Şu an bir tahliye taahhütnamesini tarihlerini uygun tarihlerde işleme koyup, daha sonra bunu icraya veriyorlar. Altlarında kiracıların imzası olduğu için yine yapılacak bir şey olmuyor. Çünkü kayıtsız şartsız çıkacağını kabul etmiş oluyor. Bunu kiracılar bilmiyor” şeklinde uyardı. Baysal’ın açıklamalarının devamında ise şu ifadeler yer aldı:

“ ‘Kiramı düzenli ödüyorum. Bir şey olmaz’ düşüncesiyle hareket ediyorlar. Tahliye taahhütnamesi başlı başına kiracının çıkacağını söyleyen bir veri. İstenildiği kadar ödeme düzgün olsun, hiçbir eksiği olmasın, bunun sonucu ev sahibi lehine dönüyor. Bu senede benzetilebilir. Nasıl ki bir senede imza atıldığında sonuçları hüküm doğuruyor, tahliye taahhütnamesinin altına da kişi imzayı atınca sonuçlar ortaya çıkıyor. Burada mağduriyet vatandaşın oluyor. Burada kiraya geçen vatandaşın tahliye taahhütnamesi imzalamaması, gerçek iradesi çıkma yönünde olacağı zaman tahliye taahhütnamesini imzalamalı. Şu an Antalya Adliyesi’nde çok ciddi sayıda tahliye taahhütnamesine dayalı icra takipleri artmış durumda.”