Asya’dan start aldı! İkinci el araç piyasasını benzin ve dizel araçlar yerine yenilenmiş elektrikli araçlar saracak! Türkiye’ye gelmesi an meselesi!

İkinci el araçlarda başlayan fabrika çıkışlı araç yenileme işlemleri arasına benzin ve dizel olan araçların elektrikli araca çevrilmesi de eklendi. Bu yeniliğin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği ise, merak konusu haline dönüştü.

Asya’dan start aldı! İkinci el araç piyasasını benzin ve dizel araçlar yerine yenilenmiş elektrikli araçlar saracak! Türkiye’ye gelmesi an meselesi!

Son zamanlarda üst üste zam almasıyla vatandaşların artık hayali haline gelmiş olan sıfır otomobil satın almak, kasım ayında iki kez gelen zamdan sonra daha da hayal oldu. Vatandaşlar bir kez daha ikinci el araç piyasasına yönlenirken; özellikle akaryakıtta yaşanan artışlar, birinci el araç piyasasında ise elektrikli araçlara yönelmeyi artırdı. Bu kapsamda Asya’dan başlayan ikinci el araçların fabrika çıkışı gibi yenilenmesi trendine elektrikli araçlara dönüşüm de eklendi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin ekim ayı için açıkladığı verilere göre 2022 Ocak ile Ekim ayları arasında 4 bin 939 adet elektrikli otomobil satıldı. Bu kapsamda elektrikli otomobil satışı yüzde 148 artış kaydetti. Türkiye, piyasa Togg ile girmeye hazırlanırken, Asya’da eski araçların elektrikli araca çevrilmesi için hazırlık başladı. Bu başlayan hazırlık üzerine gözler Türkiye’de ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na döndü.

ÇEVRECİ ARAÇLAR İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINA GİRİYOR

Asya’dan start aldı! İkinci el araç piyasasını benzin ve dizel araçlar yerine yenilenmiş elektrikli araçlar saracak! Türkiye’ye gelmesi an meselesi! - Resim : 1

Benzin ve dizele göre daha çevreci bir yakıt anlayışı güttüğü gibi maliyet bakımından da sürücüsü için daha insaflı bir tutar ortaya çıkaran elektrikli otomobiller Asya’nın gündeminde. Yeni bir araç almak üçün bütçesi yetmeyen vatandaşlara yönelik başlaması beklenen fabrikada 6 yaşına kadar olan araçlarını yenilenerek sıfır kilometre araç haline dönüştürmesinin konuşulduğu dünyada bir haber de elektrikli araçlar için geldi.

Şimdilerde pek çok ülkenin hazırlığı içerisinde olduğu ikinci el araç yenileme işlemine elektrikli araçların da dahil edileceği konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda hazırlık yaptığı öğrenilen Asya ülkelerinin benzin ve dizel araçları, elektrikli araca döndürmek için harekete geçtiği bilgisine ulaşıldı. Sıfır elektrikli araca göre, dönüşüm maliyetinin yüzde 40-45 daha ucuz olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu teknolojinin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğine ilişkin sinyal vermezken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan çevreci anlayışa destek geldi.

TÜRKİYE, ÇEVRECİ ARAÇ ANLAYIŞINI DESTEKLİYOR

Togg ile diğer yakıtlara göre daha çevreci olan elektrikli araç piyasasına girmeye hazırlanan Türkiye, çevreci araç anlayışını desteklediğini şu aralar daha sık dile getirir oldu. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kullandığı; “Ekonomi genelinde, 7 emisyon azaltım sektörünü ve uyum bileşenini içeren belgemizi, bir öncekinden daha iddialı hedeflerle, ülkemizin yeşil dönüşümünü gerçekleştirecek 2053 net sıfır hedefimize uygun olarak güncelledik. Bu kapsamda, Türkiye olarak 2030 yılı için yüzde 21 olarak açıkladığımız artıştan azaltım hedefimizi yüzde 41’e yükseltiyoruz. Böylece, ülke olarak, 2030 yılı için, yaklaşık 500 milyon ton emisyon azaltımı yapmış olacağız. Türkiye çıkaracağı iklim kanunuyla, iklim değişikliğiyle mücadelesinde çok daha etkin ve kararlı adımlar atacaktır” ifadeleri de bu anlayışı destekledi.

Çevreci anlayışa bir destek de Beykent Üniversitesi Makine Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Osman Simav’dan geldi. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili Togg için önerilerde bulunan Simav, “TOGG, Türkiye’nin otomobili tam zamanında devreye girdi. Hatta 1-2 yıl önce olsaydı daha iyi olabilirdi ama treni kaçırmış değiliz. Dünyada ikinci tam elektrikli otomobil yapan firmayız. Diğer firmaların hepsi, içten yanmalı motorlu imal edip daha sonra elektrikliye geçen firmalar. Seri üretime geçen birinci firma, Elon Musk’ın Tesla firması, Türkiye’de de TOGG ikinci olacak. Eğer tip seçiminde ve pazarlama yönünden hata yapılmazsa, Türkiye’nin otomobilinin çok başarılı olacağına inanıyorum. İlk seçilen model biraz pahalı olan SUV modeli. Dünyada ucuz elektrikli otomobiller aranıyor, buradaki açığı ise Çin firmaları dolduruyor. Çinli şirketlerin çıkarttığı küçük otomobillerin daha büyüğü gibi modeller çıkarılırsa satış adetlerimizin çok hızlı yükselme durumu ve tam kapasite imalat yapma imkânımız var” diye konuştu.