Asgari ücretliler bu rakamı görünce çıldıracak! Taraflar tek tek açıkladı, 8 bin 300 TL ortaya çıkan son rakam oldu!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısına günler kala taraflar asgari ücret taleplerini kamuoyuyla paylaşmaya başladı. 2023 yılı asgari ücreti için gündeme gelen yeni rakam 8 bin 300 TL civarı oldu.

Asgari ücretliler bu rakamı görünce çıldıracak! Taraflar tek tek açıkladı, 8 bin 300 TL ortaya çıkan son rakam oldu!

Bir süredir 2023 yılının asgari ücretini belirlemek için bir araya gelmeye başlamış olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 7 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirmiş, ancak bu toplantı sonrası herhangi bir rakam paylaşılmamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısına iki gün kala rakamsal tablo da net bir şekilde çizilmeye başlandı.

14 Aralık 2022 tarihinde ikinci kez masaya oturmaya hazırlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde Ankara’nın nabzını tutan isim Gazeteci Melik Yiğitel oldu. Kulis bilgiler ışığında 2023 yılının asgari ücret seviyesine ilişkin bilgi veren Melik Yiğitel, geçtiğimiz gün Haber Global’in canlı yayınına çıktı. Aynı zamanda siyasal partilerden sendikalara, her kesimden bir rakam gelirken; asgari ücretin belli olmasına da çok az bir zaman kaldı.

TOPLANTI ÖNCESİ SON TAHMİN 8 BİN 300 TL

Asgari ücretliler bu rakamı görünce çıldıracak! Taraflar tek tek açıkladı, 8 bin 300 TL ortaya çıkan son rakam oldu! - Resim : 1

Katıldığı Haber Global canlı yayınında asgari ücretli çalışanlara ilişkin rakamsal bilgi veren Gazeteci Melik Yiğitel; “Resmi istatistiklere göre asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 37. Bu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2 hafta önce açıkladığı rakam. Toplamda 31 milyon 422 bin kişi çalışıyor. Bunun 13 milyon 536 bini asgari ücretli” dedi. Melik Yiğitel, açıklamalarının devamında yeni asgari ücrete ilişkin tahminini şu ifadeler ile dile getirdi:

“Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8.000 – 8.500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8.300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz.”

RAKAMLAR BİR SÜREDİR KONUŞULUYOR

Öte uyandan bir süredir tarafların ve siyasi partilerin istediği asgari ücret sevileri tartışılıyor. 81 ilde anket yaptıran Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anketine göre asgari ücrette beklenti 7 bin 845 TL civarındayken, CHP 2023 yılı asgari ücreti için 10 bin 128 TL; İYİ Parti, 2023 yılı asgari ücreti için 9 bin 600 TL; Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ise (DİSK) 2023 yılı asgari ücreti için 13 bin 200 TL talep ediyor. Masaya açlık sınırından Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonları (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ise, konuya ilişkin şu açıklamaları gerçekleştirmişti:

“Biz kamuoyunun önüne çıkıp 'TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira açlık sınırının üstü konuşacak.' dedik. Ama bazı iyi niyetli olmayanlar, 'TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira dedi.' diye bizi yargılıyorlar. Bizim asgari ücretle ilgili bir teklifimiz yok. Bir haftadır bununla uğraşıyoruz. O masada olmayan herkes görüş bildiriyor, bize katkı sağlıyor ama bunun bedelini biz ödüyoruz. Bana 'Pazarlık aşağıdan başlar mı?' diyorlar. Biz bunun üstünü konuşacağız, 8-9 olur, teklif önümüze bir gelsin. İnşallah bu son olur, o masada bir de asgari ücretli olur.”

Asgari ücret konusunu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanlarıyla da konuştuklarını aktaran Atalay, istedikleri rakam uygun bulunmadığı takdirde masaya oturmayacaklarını kaydetti.

Etiketler: asgari ücret