Asgari Ücret Zammı, Maaş Bordrolarına Etki Etti! Net Ücrette Değişim!

Bu sene ilk kez 2 kere zamlanan asgari ücret, bütçeleri rahatlatırken maaş bordrolarında da aylık ücret harici değişimlerin ortaya çıkmasını ve işverenlerin omuzlarına binen yüklerin azalmasını sağladı. İşte yeni asgari ücret zammı ile ortaya çıkan değişikliklere ilişkin ayrıntılar…

Asgari Ücret Zammı, Maaş Bordrolarına Etki Etti! Net Ücrette Değişim!

Senenin başında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilen yeni asgari ücret tutarı 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak duyurulmuştu. Bir önceki asgari ücret tutarının üzerine yüzde 50,5 oranında zam alan 2022 asgari ücret, bu oran ile birlikte kendi tarihinin en yüksek zammını almış oldu.

Aralık 2021 tarihinde döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen yüksek seviyelerden sonra açıklanan yüzde 50,5’lik asgari ücret zammı ile bir nebze olsun rahatlayan vatandaşlar, gün be gün artan enflasyon karşısında zamların eridiğini fark edince tekrar bir ekonomik çıkmazın içerisine girdiler.

Hem ekonomi piyasalarının yukarı yönlü hareketlerinin devam ediyor olması hem Rusya- Ukrayna savaşının başlaması hem de FED tarafından açıklanan faiz artırımı kararları sonrasında giderek zamlanan hizmet ve hizmet ürünlerini karşılamakta güçlük çeken vatandaşlar, hükümete ikinci bir zammın yapılması konusunda baskı yapmaya başladılar. İlk etapta yetkililerin sıcak bakmadığı zam konusuna “biz gerekeni ocak ayında yaptık” şeklinde yorumlar yapılmıştı. Ancak enflasyonun yüzde 75’i aşmasından sonra zorunlu hale gelen asgari ücret zammı, haziran ayının sonu itibari ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 30’luk zam ile duyurmuş olduğu 5 bin 500 TL’lik yeni asgari ücret, çalışanların bordrolarında ve işverenlerin yükümlülüklerinde değişikliklerin ortaya çıkmasını sağladı. Yeni düzenlemeler ise kamuoyu ile paylaşıldı.

Vergi İstisnaları Paylaşıldı!

Asgari Ücret Zammı, Maaş Bordrolarına Etki Etti! Net Ücrette Değişim! - Resim : 1

Daha önce yapılan açıklamalarda asgari ücretten vergi alınmayacağı asgari ücretin üzerinden ise aradaki ücret farklı kadar vergi alınacağı bildirilmişti. Açıklanan yeni asgari ücret zammından sonra bu durumun nasıl uygulanacağı da kesinleşmiş oldu.

Yapılan açıklamalara göre yeni asgari ücret zammı ile birlikte tüm çalışanların yararlanabilecekleri GV istinası 825 TL, damga vergi istisnası ise 49,11 TL olarak belirlendi.

Maaş Bordrolarında Ücretler Arttı!

Asgari ücret zammından sonra artan vergi istisnaları, çalışanların maaş bordrolarında da maaş ile birlikte diğer kalemlerin de güncellenmesini sağladı. Net tutarların yanında brüt ücretler ve SGK primleri de değişti.

İşverenin Maliyeti Azaldı!

Vergi istisnalarının artması ile birlikte işverenlerin maliyetleri de azaldı. Bu durum işletme ekonomilerini ferahlatırken çalışanların maaşlarına yeni zamların yapılmasını da sağladı.

Etiketler: asgari ücret, ekonomi