Araç sahibi olmak isteyenler dikkat! Üretimlerde hız kesintisi yaşanacak

2019 yılından bu yana büyük üretim sorunlarının yaşandığı otomotiv sektöründe bir gelişme daha yaşandı. Bu gelişme ile otomobil üretimlerinde yavaşlama yaşanacağı bilgisi paylaşıldı. Bu haber araç sahibi olmak isteyen kişileri büyük ölçüde etkileyecek.

Araç sahibi olmak isteyenler dikkat! Üretimlerde hız kesintisi yaşanacak

2019 yılından bu yana pandemi süreci ile başlayan otomotiv üretimindeki düşüşler nedeniyle araç fiyatlarında artış yaşanmıştı. Son olarak gelen bir haber ile araç sahibi olmak  isteyen kişiler için üzücü bir haber daha verildi.

Sıfır km araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar enflasyon ve resesyon gibi sebeplerden etkilenirken gelen son haber ile otomotiv sektöründe üretimlerin yavaşlayacağına ilişkin detaylar paylaşıldı. Covid-19 pandemi sürecinde Çin'de yaşanan vaka artışları nedeniyle çip krizi başlamış ve bu çip krizi kapsamında araç üretimleri büyük ölçekli olarak durdurulmuş ve yavaşlatılmıştı. Bu durum otomobil fiyatlarına doğrudan etki ederek fiyatların yukarı yönlü ivmelenmesine neden oldu. 

Son olarak bir kriz daha yaşandığı bilgisi resmen verildi. Gelen bilgiler kapsamında enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle otomobil üretimlerinin Avrupa kökenli sanayiciler tarafından düşürüleceği bilgisi verildi. Geçtiğimiz günlerde Apple tarafından alınan bir karar ile çalışanların ve müşterilerin sağlıklarının önemi gözetilerek iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde üretimi yavaşlatma kararı alınması sonrasında alınan bu karar ile Avrupa kökenli markaların da üretimlerinde düşüşe gidilmesi kararlaştırıldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) Başkanı Baran Çelik tarafından Dünya gazetesine yapılan açıklama ile üreticilerin resesyonu hissetmeye başladığı bilgisi paylaşıldı. Öte yandan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam tarafından sektörün geleceğe ilişkin risklerini açıklaması dikkat çekti. Saydam; "“Dünyada yüzde 5, Avrupa’da ise yüzde 7 üretim artışı bekleniyordu. Ancak dünyada yüzde 2’lik bir büyüme var. Avrupa’da ise kan kaybı başladı. Bu da ilerisi için bize endişe veriyor. Pandemide, ‘Türk tedarikçilerin 2023-2024’te devreye girecek yeni platformlarda payı artıyor’ vurgusu yapıyorduk. Ancak bu yeni araçların planlarında arka arkaya negatif yönde revizyonlar gelmeye başladı. Mesela 100 bin araç için teklif alınmışken, tarih yaklaştıkça ‘Biz bu platformdan 80 bin adet satabileceğiz. Ona göre planınızı yapın’ türünde Avrupa’daki ana sanayilerden bildiriler gelmeye başladı. Bu iyiye işaret değil. Ekonomideki daralma sinyalleri paralelinde son haftalarda neredeyse Avrupa’daki tüm otomotivciler, lansmanı yapılacak yeni araçların üretim sayılarını azaltıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda otomotiv sektöründe araç üretimlerinin yavaşlatılacak olması direkt olarak fiyatlara etki edeceğini göstermiş oldu. Otomotiv sektöründe yaşanan bu gelişme ile araç sahibi olmak isteyenlere korkutan haber verildi.

Etiketler: otomotiv, araç, araba