Araç kiralamak arttı, mağduriyetler de beraberinde geldi! Bu maddelere dikkat etmeden araç kiralama sözleşmelerini sakın imzalamayın!

Son zamanlarda daha çok artış yaşanan araç kiralama işlemlerinde aracı kiraya veren şirket ile aracı kiralayan vatandaş arasında imzalanan sözleşmenin pek çok detayına dikkat etmek gerektiği öğrenildi.

Araç kiralamak arttı, mağduriyetler de beraberinde geldi! Bu maddelere dikkat etmeden araç kiralama sözleşmelerini sakın imzalamayın!

Otomobil sektörüne arka arkaya gelen zamların yanı sıra artan kasko ve sigorta maliyetleri ile yedek parça fiyatlarının katlanması vatandaşların bu yıl otomobil almaktan çok araç kiralamaya yönlenmesine neden oldu. Özellikle son birkaç yıldır daha çok rağbet gören araçlar günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık bile kiralanabiliyorken; aracı kiralayan vatandaşların sözleşmeyi imzalamadan önce pek çok ayrıntıya dikkat etmesi gerektiği öğrenildi.

Araç kiralamanın avantajlı yanları olsa da getirdiği birtakım sorumlulukları da göz ardı etmemeli. Bu konuda uyarılarda bulunan bir araç kiralama şirketinin sahibi Yakup Yolcu, araç kiralamak isteyen kullanıcılar için araç kiralarken dikkat edilecek noktaları açıkladı. Her şeyden önce vatandaşların kiralama şirketine bizzat giderek karar vermesi gerektiğini belirten Yolcu, kiralama işinde ikili güvenin her şeyden önemli olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Yolcu, sözleşmeye dair de tüyolar verdi.

SÖZLEŞMELERİ MUTLAKA OKUYUN

Araç kiralamak arttı, mağduriyetler de beraberinde geldi! Bu maddelere dikkat etmeden araç kiralama sözleşmelerini sakın imzalamayın! - Resim : 1

Sözleşmelerin uzun ve sıkıcı olması her ne kadar genel bir kanı haline gelmiş olsa da hangi sebepler olursa olsun mağduriyet yaşamamak adına sözleşmeyi sonuna kadar okumak şart. Bu konuda çeşitli uyarılarda bulunan Yolcu, araba kiralarken de sözleşmelerin okunması gerektiğinin altını çizdi. Maddelerin çok önemli olduğunu belirten Yolcu, “Maddelerde ‘aracın kaskosu ve sigortası yok’ ibaresi olursa ve siz buna imza atarsanız baştan tehlikeyi kabul etmiş olursunuz” uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Sözleşmenin mutlaka bir adet fotokopisini almayı öneren Yolcu, bunun önemli bir durum olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda fiyat yazılı olmayan sözleşmelere imza atılmaması gerektiğini belirten Yolcu, “Sözleşmeye dayanarak müşteriye senet imzalatılırsa kasko muafiyetine dayanarak senede o fiyatı doldurtup öyle imzalayın. Bu çok önemli bir konu. Gerçekten bu husus hayat kurtarır” dedi.

ARACI KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN

Sözleşmede ‘araç fonksiyonları tamamen çalışır halde müşteriye teslim edilmiştir’ maddesinin geçmesi halinde aracın mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini bildiren Yolcu, “İlk önce aracın kaportasını kontrol edin. Sonra lastiklerini inceleyin. Lastikler, en önemli konulardan biri. Lastiklerin dişleri silinmişse o aracı kesinlikle kiralamayın. Şart koyulup o lastiklerin değiştirilmesini sağlayın” diye konuştu. Bu adımlar ile olası risklere karşı önlem alınabileceğini belirten Yolcu, ikaz ışıklarına karşı da dikkatli olmak gerektiğini bildirdi.

Aracın ikaz ışıklarına karşı da dikkatli olmak gerektiğini belirten Yolcu, “Araç içerisinde yanan bir ışık, verilen herhangi bir arıza lambası, balata kokusu, aracın sağa sola çekilmesi ve direksiyonlarda titreme varsa direkt rent a car ile iletişime geçin” dedikten sonra, araç kiralayacak olanları ilk bir saat içerisinde kontrol yapması hususunda da uyardı.