Araç alacaklara kuyruğa girdi! ÖTV matrah düzenlemesi araç fiyatlarını aşağıya çektikçe çekti! Sadece birkaç günde tam 30 bin TL fark etti

Araç alacak olan vatandaşların merak ile beklediği ÖTV düzenlemesine ilişkin yasal değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemenin geçmesiyle birlikte hangi aracın ne kadar düşeceği de belli oldu.

Araç alacaklara kuyruğa girdi! ÖTV matrah düzenlemesi araç fiyatlarını aşağıya çektikçe çekti! Sadece birkaç günde tam 30 bin TL fark etti

Araç olmak isteyen, ancak yüksek fiyatlardan şikayetçi olan vatandaşları biraz da olsa rahatlatacak olan Özel Tüketim Vergisi ya da kısa adıyla ÖTV matrahı düzenlemesi, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna bildirildi. Bu sayede yasallaşmış olan ÖTV matrahı düzenlemesi sonrası vatandaşlar yönünü araç piyasalarına döndü. Öte yandan düzenleme sonrası piyasalarda ne kadarlık bir indirimin yaşanacağı ortaya çıkmaya başladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV matrahı düzenlemesi ile birlikte en düşük ÖTV oranı olan 120 bin TL’lik sınır 184 bin TL’ye kadar çıkartılırken; yüzde 80 ÖTV dilimindeki sınır 200 bin TL’den 280 bin TL’ye kadar yükseltildi. Dolaylı olarak hem sıfır hem de ikinci el araç piyasasını etkileyecek olan ÖTV matrahı düzenlemesinin piyasada yarattığı etki somut bir şekilde görülmeye başlandı.

ÖTV MATRAHI DÜZENLEMESİ FİYATLARI DÜŞÜRMEYE BAŞLADI

Araç alacaklara kuyruğa girdi! ÖTV matrah düzenlemesi araç fiyatlarını aşağıya çektikçe çekti! Sadece birkaç günde tam 30 bin TL fark etti - Resim : 1

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen otomobil satışlarında alınan ÖTV dilimine ilişkin düzenleme, otomobil sektöründe bir hareketliliğe neden oldu. ÖTV matrahı güncellemesi ile birlikte sıfır araçlarda ortalama olarak 20 bin TL ile 50 bin TL arasında bir fiyat gerilemesi beklenirken; fiyat düşüşü ilk olarak ikinci el araç piyasasından başladı.

Gelen ÖTV matrahı düzenlemesinin ardından ilk fiyat düşüşleri, ikinci el araç piyasasında yaşanmaya başladı. Yaklaşık yüzde 15 civarında fiyat kaybeden ikinci el piyasasında araçların değeri 30 bin TL’lik bir gerileme gördü. Bu gerileme de elbette ikinci el araç piyasasını hareketlendirdi. 

GALERİCİLER ÖTV MATRAHI DÜZENLEMESİNDEN MEMNUN

Birinci el araç piyasasında olduğu gibi ikinci el araç piyasasında bir gerileme yapan ÖTV matrah düzenlemesinin bir avantajı da yeniden hareketlenmeye başlayan otomobil sektörü oldu. Bir süredir satışların durma noktasına geldiği otomobil sektöründe ÖTV matrahı düzenlemesinin de etkisiyle yeni yıl zamlarından önce araba almak isteyen vatandaşlar, harekete geçti. Konuya ilişkin açıklamalar gerçekleştiren Yavuz Çiftçi, TGRT Haber’e verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı.

“Bu düzenleme ikinci el araç piyasasını olumlu etkileyecek. Yıl sonuyla da bir hareketlilik bekliyoruz. Önümüzdeki ay itibarıyla piyasada bir hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Bu düzenleme ile bazı sıfır araç fiyatlarında bir gerileme yaşandı.”