Arabanızın en önemli parçasına merhaba deyin! Balataları tanımadan sürüş güvenliğiniz için asla yola çıkmayın! Pek çok işe yarıyor

Sürüş güvenliğinin en önemli parçalarından biri olan balatalar, yeteri kadar tanınmadığında pek çok kazaya davetiye çıkarabiliyor. Üstelik balataları belirli periyotlar ile yenilemek de gerekiyor.

Arabanızın en önemli parçasına merhaba deyin! Balataları tanımadan sürüş güvenliğiniz için asla yola çıkmayın! Pek çok işe yarıyor

Hiç şüphesiz, trafiğin güvenli bir şekilde akabilmesi için hem sürücülerin hem de yayaların ilgili yasalarca belirlenmiş olan kurallara uyup, dikkatli olması gerekiyor. Ancak, bunlar bile bazı durumlarda yeterli olmuyor. Sürücülerin aynı zamanda araç parçalarını tanıması ve bu parçaların eskiyerek, risk oluşturmasına karşılık belirli periyotlarda değişiklik gerçekleştirmesi gerekiyor. O parçalardan biri de balatalar oluyor.

Araçlarda önemli bir fonksiyona sahip olan hatta aracın temel fonksiyonlarının ikisinden birini sağlayan balatalar, güvenliği doğrudan etkiliyor. Bu nedenle de sürücülerin balataları yakından tanıması ve gerekli olması halinde balataları yenileme yöntemine başvurması gerekiyor. Fren sisteminin bir parçası olarak çalışan balatalar, tam bir güvenlik için sık sık bakımdan geçmesi gereken araç parçaları arasında yer alıyor.

BALATALAR, ARACI DURDURMAK İÇİN ŞART

Arabanızın en önemli parçasına merhaba deyin! Balataları tanımadan sürüş güvenliğiniz için asla yola çıkmayın! Pek çok işe yarıyor - Resim : 1

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri olan fren balataları, en düz haliyle aracın durmasını sağlıyor. Biraz daha derine inmek gerekirse pedala basılması halinde diske ya da kampanaya sürtünerek, aracın hızını yavaşlatan parçaya balata deniyor. Araçlarda iki ayrı parça halinde bulunan balatalardan biri fren balatası iken; diğeri disk balatası oluyor. Her ikisi de güvenlik için elzem bir öneme sahip.

Fren balatasının ne işe yaradığı son derece aşikar olsa da bu sistemi çözebilmenin yolu aslında fren sisteminin çalışmasını kavrayabilmekten geçiyor. Birbiri ile uyumlu çalışan pek çok parçadan oluşan fren sistemi; kaliper, piston, balata, disk ve bağlantı parçalarının uyumu ile aracın durmasını sağlıyor. Bu sistemde en önemli parçalardan biri olan fren balatasının bakımı da son derece önemli.

BALATALARIN DEĞİŞME ZAMANI ÇİZGİDE SAKLI

Güvenlik için son derece önemli olan fren balatalı, temelde frene basıldığı zaman fren diskini sıkıştırarak aracın hızlı bir şekilde durmasını sağlayan yapıya verilen isim olarak tanımlanıyor. Kinetik enerjinin sürtünme yolu ile ısı enerjisine dönüşmesi halinde harekete geçen fren balataları belirli bir süre içerisinde yenilenmesi gereken araç parçaları arasında bulunuyor.

“Balatlar gevşemiş” ya da “Balatalar tutmuyor” gibi dizi ya da filmlerde klişe bir şekilde kaza sebebi olan fren balatalarının bakımı klişeden çok daha fazlasını ifade ediyor. Öyle ki, disk fren balatalarının tam ortasında bulunan yarık çizgisinin yok olması halinde balataların kesinlikle değişmesi gerekiyor. Balatanın sökümü ile görülebilecek olan bu çizgi, güvenlik için sık sık kontrol edilmeli.

Etiketler: araç bakım, balata