Pandemide “Ters Dalga” dönemine girildi: Virüs 20 kat daha yoğun yayılıyor

Son günlerde Covid -19 salgınında vaka sayısı artışı yaşanmaya başladı. Günlük en yüksek vakalara ulaşıldığı bu dönemde uzman doktor tarafından şaşırtıcı bir açıklamada bulunuldu. Vakaların bulaştırma hızının 20 kat daha arttığını ifade ettiği konuşmasından kesitler haberimizde…

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Türkiye'de pandeminin seyri yaz aylarına sonuna doğru kendisini yeniden hissettirmeye başladı. Pandeminin ilk fark edildiği dönemde vakaların hastalığı birbirine bulaştırma hızı bir elin parmağını geçmeyecek şekilde ilerliyordu. Konu üzerine detaylı bilgi veren Profesör Doktor Şevket Özkaya bu yeni dalgada durumun daha farklı olduğunu ifade etti.

“VİRÜSÜN BULAŞMA HIZI 20 KAT DAHA FAZLA”

Göğüs hastalıkları uzmanı Profesör Doktor Şevket Özkaya: “Bazıları 3 yıldır bu hastalığa hiç yakalanmadım diyor. Bu yeni dalga ise 20 kat daha hızlı bulaşıcılar sahip bir virüsü içeriyor. Bu durumda pandemi başlangıcından beri hiçbir şekilde virüs bulaşmazken şu anda yakalandık diyenlerin sayısı oldukça fazla.” dedi.

YENİ DÖNEMİN ADI: TERS DALGA

Dr.Özkaya bu hızla yayılan virüsün ters dalga olduğunu ifade etti. “Daha önce görülmemiş vaka sayıları gündeme geldi. Türkiye'de günlük en yüksek vaka sayısına ulaşılıyor. Fakat hastanelerin yoğun bakımlarında ya da ölen hasta sayısında kritik bir artış söz konusu değil. Hatta ilk döneme göre daha da az. Bu da ters dalga durumunun olduğunu ifade ediyor. Çok sayıda kişi hastanede yatmasına rağmen herhangi bir ölüm riski taşımıyor.”dedi.

“VİRÜSTÜN KAÇANLAR ARTIK POZİTİF!”

Yeni gelen pandemi dalgasında bulaşıcılık oranının 20 kat daha arttığını ifade eden Özkaya: “Yıllardır bu virüsten kaçanlar bile şu anda pozitif olduğunu ifade ediyor. Virüsün bulaştırma gücü daha çok arttı. Şu anda bulaştırıcılık katsayısı 20'yi geçmiş durumda. Pandemi ilk çıktığında bulaştırma katsayısı 1 ile 1,5 civarındaydı” dedi.

“HALKIMIZ PANİK YAPMASIN”

Yapılan incelemeler sonrasında virüs taşıyıcısı olan bir kişinin 20 farklı kişiye enfekte edebilmesinin mümkün olduğu ortaya çıktı. En yüksek katsayı ile karşılaşıldığını ifade eden Özkaya: “Yine de halkımız panik yapmasın. Grip gibi etkisi söz konusu. Herkes enfekte olacak. Bu şekilde toplum bağışıklığa kavuşacak. Aşılarla beraber yeni yıla girmeden önce toplumda önlem alınmış olacaktır” dedi.

Özkaya özellikle 50 yaş üzeri vatandaşları da uyardı: “4. ve 5. doz aşılarınızı yaptırın. 6 ay geçtiyse mutlaka hatırlatıcı dozunuzu uygulayın” dedi.

“Yürüyen Adam” Neşet Turan’a kamyon çarptı, öldü! Kamyonun çarpma anı dehşete düşürdü 1 Mayıs Taksim'de kutlanamayacak Türklere Schengen vizesi başvuruları kapatıldı mı? Erdoğan - Özel görüşmesinin tarihi belli oldu 1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz mi? Marmaray, İZBAN ve Başkentray Resmi Gazete kararı Erhan Usta ‘nezaketsiz olur’ deyip istifa etti