Ağzında eksik çürük dişi olanlar dikkat bu haber sizi ilgilendiriyor risk altındasınız

Pek çok alanda olduğu gibi implant diş, dolgu ve diş çekimi ücretleri de rekor oranda zamlanırken devlet hastanelerinde sıra bulamayan kişiler eksik ya da çürük dişle yaşamayı tercih etmeye başlamıştı. Çürük dişin zararları kadar eksik dişin zararı olduğu da ortaya çıktı. Aman dikkat!

Ağzında eksik çürük dişi olanlar dikkat bu haber sizi ilgilendiriyor risk altındasınız

Enflasyon rakamlarında yaşanan artış vatandaşın zorunlu harcamalarını da kısmasına neden olurken en çokta diş harcamaları bu süreçte öne çıkmıştı. Özellikle de implant diş fiyatları ve diş dolgusunun ücretleri nedeniyle eksik dişle yaşamak pek çok kişinin tercihi haline gelirken vatandaşlar zorunlu olmadığı durumlarda dişçi randevusu almamaya başlamıştı. 

Konu hakkında açıklama yapan Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın ağzında eksik ya da çürük dişi olanlara uyarılarda bulundu. Özellikle de çürük dişin zararları artık pek çok kişi tarafından belirlenirken benzer risklerin ağzında eksik dişi olan kişiler için de geçerli olduğu belirtildi. Peki, ağızdaki eksik dişler tehlikeli mi, eksik çürük dişlerin zararları nelerdir?

AĞIZDA EKSİK DİŞİN ZARARLARI VAR MI?

Sindirimin ilk başladığı ağızda yer alan dişler çiğneme faaliyetini yaparken her bir dişin önemli görevi bulunmaktadır. Ağızda bulunan eksik ya da çürük dişler bu nedenle büyük önem taşırken hem çiğnemede sorun yaşanmasına hem de belirli bazı hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor. Konu hakkında uyarıda bulunan Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın yüz bölgesinde yer alan dişte yaşanan sorunların psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi. 

Ağzında eksik çürük dişi olanlar dikkat bu haber sizi ilgilendiriyor risk altındasınız - Resim : 1

Özellikle de tek dişte yaşanan sorunlar ötelenebilirken eksik dişlerin zamanla büyük sağlık sorunlarına yol açabileceği ortaya çıktı. Akın yaptığı açıklamasında "Diş eksikliğinde sağlıklı çiğneme fonksiyonu gerçekleşemez. Tek taraflı yapılan çiğneme nedeniyle çene eklemi zarar görür. B una bağlı olarak çene eklemi kitlenebilir, çeneden ses gelebilir ve çenede ağrı oluşabilir. Ayrıca iyi ve doğru çiğnenemeyen besinler mide rahatsızlıklarına (gastrit, hazımsızlık, ülser, şişkinlik gibi) neden olabilir" diyerek eksik dişin pek çok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyledi. 

Ağzında eksik çürük dişi olanlar dikkat bu haber sizi ilgilendiriyor risk altındasınız - Resim : 2

ÇÜRÜK DİŞİN ZARARLARI NELERDİR?

Eksik dişler kadar çürük dişlerde sağlık açısından son derece zararlı bulunuyor. Özellikle de çürüğün ilerlediği ve enfeksiyon oluşumu gerçekleşen dişler kalp hastalıklarına zemin hazırlarken tedavi edilmeyen çürük dişler kalıcı ağrılara ve kronik baş ağrısına bile sebebiyet verebiliyor. Çocukluk döneminde çürük diş nedeniyle erken kaybedilen dişler ise ağızda dişlerin sıralamasına zarar vererek diş teli kullanılmasını gerektirebiliyor.